AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal’dan KHK açıklaması..

0

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, KHK’larda yer alan 121’nci maddeye açıklık getirdi. Maddenin 15 Temmuz sonrası gerçekleşen terör eylemlerini hiçbir şekilde kapsamadığına dikkat çeken Ünal, şunları söyledi:

“Bir şeyi netleştirelim. 15.7.2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü, yani sadece o gece ve devamı niteliğindeki 16 Temmuz sabahıyla ilgili. Eylemlerin bastırılması ibaresi, 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz gününü ifade etmektedir. Burada yer alan terör eylemleri ibaresi de, darbe teşebbüsünün terör eylemi olması hesabıyla yazılan bir unsurdur. Bu ifade daha sonra gerçekleşen terör eylemlerini hiçbir şekilde kapsamamaktadır. O gece ve sabahında darbe girişimine karşı göğsünü siper etmiş, ülkesini çıplak elleriyle tutmuş o kahraman insanların ülkelerini korumalarından dolayı ülkelerini canları pahasına korumalarından dolayı, onlara dönük hukuki sorumluluk doğmasın diye yapılmıştır. Bu düzenlemeyi bugüne şamilmiş gibi, bugünkü diğer terör eylemleriyle ilgiliymiş gibi gösterilmek istenmesi dezenformasyondan ibarettir.

KHK’da 15.07.2016 ibaresi var, devamından kast edilen 16 Temmuz’dur. Bu kapsamı ve ifadesi söz konusu değil. Diğer terör olaylarını kapsayan, yasa yapım tekniği açısından mevcut değil. Bunun 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz sabahıyla ilişkili olduğu, o gün ülkesini darbecilerden korumak için sokağa çıkan ve direnen insanları kapsadığı son derece açık. Bu düzenleme askeri personele getirilmişti. Şimdi sivil halkın da buna eklenmesi gerekliliği ortaya çıktı ve bu yapıldı.

Birilerinin kara propaganda yaparak, hemen buradan ‘iç savaş’ Böyle bir durum söz konusu değil. Buradan bir felaket tellallığı çıkarmasınlar. Şunun da altını çizerek söylüyorum. 16’ncı bütçesini yapmış AK Parti’nin, 16 yıldan beri bu ülke için neler yaptığı ortadadır. Bizim bu ülkenin istikrarı, gelişmesi için ne yaptığımız ortadadır. Bu yalanları, kara propagandayı yapanların da ne yaptıkları ortadadır. Birisi bir söz söylediği zaman, lütfen önce söze sonra sözü söyleyene bakın.

Yok efendim, Türkiye’de kargaşa bekleniyor. Öyle bir durum söz konusu değil. Alınan karar çok açık ve net. Buradan birilerinin başka anlamlar çıkarmasını asla ve kata kabul etmiyoruz.”

Tek tip kıyafet uygulamasıyla ilgili Ünal, şu değerlendirmeyi yaptı: “Düzenlemeyi açık şekilde okursak düzenlemede açık şekilde ifade ediliyor. Burada ilk kez uygulanan bir uygulamayla karşı karşıya değiliz. Amerika, Almanya, İngiltere’de uygulanan ve Türkiye’nin de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra özellikle bir terör örgütü olarak FETÖ mensuplarına dönük, halkın açık bir talebi isteği rahatsızlığı doğrultusunda bu konu defalarca gündeme gelmiş, adalet bakanlığımız dünya örneklerini inceleyerek meseleyi hukuki bir zemine kavuşturmuştur.

Türkiye’de tek tip kıyafetin çerçevesine baktığımızda, anayasayı ihlal, cumhurbaşkanına suikast, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, tutuklu ve hükümlü olanlar iki farklı kıyafet uygulaması gerçekleştiriliyor. Burada hangi tutukluklara dönük bunun uygulanacağı açık şekilde ifade edilmiş. Bunun masumiyet karinesine dönük bir sorun oluşturduğu AİHM, masumiyet karinesinin ihlal edilip edilmediğini değerlendirirken tek bir hususa bakmamakta, yargılamanın tümünü göz önüne alarak değerlendirme yapmaktadır. AİHM, 19.04.2001 kararında masumiyet karinesinin ihlal edilmediğine hükmetmiştir.

15 Temmuz gecesi Türkiye’nin yaşadığı o gece, sizce dünya tarihinde daha önce yaşanmış bir durum mudur? Sizin de ifade ettiğiniz 40 yıldan beri devletin içerisinde, STK görünümlü bir yapının deşifre olmasıyla birlikte yapılan bir mücadele ve temizlik var. Şehitlerimizin ve gazilerimizin duyduğu rahatsızlık var. Mahkeme salonlarında bu kişilerin ne tür davranışlar içerisine girdikleri ortada. Biz burada bütün bir ihtiyaçları, hukuki zemine oturttuk ve unutmayalım ki bunun mahşeri vicdanda şuurda bir karşılığı var.”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise “Burada yapılan düzenleme, sadece 15 Temmuz ve sonrasında 16 Temmuz’daki darbe girişiminin püskürtülmesiyle ilgili.” dedi.

‘Tek tip kıyafet’ uygulamasıyla ilgili de Gül, şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız dün söylediler, bu hainlere bu FETÖ’cü hainlere de yine milletimizin beklentisi doğrultusunda bir düzenleme yapılmış ve bunlara da yine duruşmaya gelirken badem renginde bir elbisenin giyilmesi yönünde bir düzenleme yapılmıştır. Bu milletimizin beklentisiydi ve hükümetimiz de o anlamda bir düzenleme yaptı. Elbette mahkemeler en adil bir şekilde yargılamalarını yapacak ve bu yargılamalar da en hızlı biçimde sonuçlanacak, milletimizin beklentisi ümidi bu şekildedir.”

 

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz