Başbakan Yardımcıları 7.2 büyüklüğündeki depreme yakalandı..

0

AFAD ve Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü işbirliğiyle medya kuruluşlarının Ankara temsilcilerine “Temel Afet Bilinci Eğitimi” verildi. Eğitime Başbakan Yardımcıları Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu da katıldı.

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu tarafından birey ve aileler için Afet Bilinci Eğitimiyle ilgili bir sunum yapılarak temel afet tanımlamaları, afet türleri, davranış kalıpları ve afet farkındalığı başlıkları altında eğitimler verildi. Ardından Deprem Simülasyon Merkezi’nde deprem esnasında yapılması gerekenler uygulamalı olarak anlatıldı.

Başbakan Yardımcıları Recep Akdağ, Hakan Çavuşoğlu ile gazeteciler, Deprem Simülasyon Cihazında oluşturulan 7.2 büyüklüğündeki depremi yaşadı. Sonrasında konuşan Akdağ, şunları söyledi:

“Allah korusun gerçeğiyle uzaktan yakından alakası yok. Bir defa 7 saniyelik simülasyon yapıyoruz. Burada fert olarak neler yapabileceğimizi öğrenmeye çalışıyoruz. Yoksa binanın dayanıklılığı toplum olarak yapmamız gereken belediyeler olarak yapılması gereken hususlar AFAD olarak bizim yapmamız gerekenler tamamen ayrı bir bahis. Ama kendi şartlarımızla üstümüze yıkılmamış bir binada nasıl zarar görmeyiz, bunun hazırlığını yapmış oluyoruz. İnsan bunu biraz hissediyor. Gerçekten toplumsal olarak hazır olmamız lazım. Ben bugün evde yangın tüpünün olmadığını öğrendim. Onun dışında her şey tamam diyebiliriz. Deprem çantasına bir daha bakmamız lazım. Eşyaların bir kısmı sabit. AFAD olarak ciddi eğitimler yapıyoruz. Simülasyon merkezlerinin de sayılarını arttıracağız. Sürekli olarak çocuklara gençlere burada eğitim veriliyor. İşin aslı günün sonunda bütün bu bilinçlenmeler sonunda konuşacağımız husus binalarımızdaki riskin azaltılmasıdır.”

“Devlet olarak hazır mıyız?” sorusuna Akdağ, geçmişe kıyasla çok mesafe alındığını AFAD’ın kuruluşunun büyük bir mesele olduğunu kaydetti. Van depreminin ciddi bir deprem olduğunu ve buralardan yüz akıyla çıkıldığını söyleyen Akdağ, “Müdahale açısından büyük ölçüde hazırız. Ancak bu hazırlıkları biraz daha geliştiriyoruz. Türkiye’de 20’nin üstünde lojistik alanlarımız var. AFAD olarak 100 binin üstünde çadır stokumuz var. Bu lojistik alanlara cep lojistik alanları diyeceğimiz alanlar geliştireceğiz şimdi daha hızlı hareket edebilmek için 10 bine yakın UMKE personeli var. Bunlar müdahaleye ciddi hazırlıklar. Müdahaleden sonrasına da oldukça hazırlıklıyız” açıklamasında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu ise daha önce deprem yaşadığını belirterek, 1999 depreminde Bursa’da olduğunu ve deprem esnasında ilk anda mutfağa yöneldiğini anlattı. Çavuşoğlu, “Bize hep şu öğretilmişti. Masa altına girin, sıra altına girin, kapı kolonlarının altında gizlenin denilmişti. Orayı tercih ettim ben de. Ama gördüğüm şu; depremin o anda şiddetini hissedemiyorsunuz ama buradaki simülasyonda deprem Düzce depremini de yaşamıştım çok şiddetli. Görev paylaşımı yapmıştık ocak yandığı için gazı kapatmak için hamleyle mutfağa gittim. Aslında orada yapmam gereken şuydu kendi canımı düşünerek pozisyon almam gerekiyordu ama diğer fertlerimiz için fedakarlık yaptım” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz