Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Bu eylemler ABD’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak istemediğini gösteriyor

0

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin terör örgütü PYD/YPG komutasında 30 bin kişilik “Suriye Sınır Güvenliği Gücü” kuracağı yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

“ABD’nin sınır koruma güçleri planı Türkiye’nin olumsuz tepki vermesine yol açtı.” diyen Lavrov, şunları söyledi: “Bizim için ise bu plan, Suriye’nin toprak bütünlüğü bakımından ciddi sorunlar doğuruyor. Fakat burada Kürtler ve Türkiye arasındaki ilişkiler bakımından da sorun var. Bu yeni plan, bu yeni tek taraflı ültimatom Afrin’deki durumun yatışmasına yardım etmeyecek.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile John Kerry, ABD’nin Suriye’deki varlığının tek amacının teröristleri yok etmek olduğunun defalarca garantisini verdi. Şimdiyse gözlemlediğimiz bu eylemler ABD’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak istemediğini gösteriyor. Türkiye’nin Irak’la sınırında Fırat Nehri boyunca uzanan bölgenin ABD yönetimindeki gruplar tarafından kontrol edilecek olması, Suriye’nin bölünmesi yoluna gidildiğine dair endişe yaratıyor.”

Resmi haber ajansı SANA’da yer alan habere göre Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan adı açıklanmayan bir yetkili, “Amerikan yönetiminin yaptığı şey ülkeleri parçalamak ve krize yönelik çözümleri engellemek için bölgedeki yıkıcı politikası bağlamında ortaya çıkıyor” dedi.

Suriye yönetimi “Suriye ordusu, ülkedeki herhangi bir ABD ve onun araçlarının varlığına son vermeye kararlıdır” ifadesi kullanıldı. ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PYD/PKK’yı ordulaştırma planına tepki göstererek örgüt için “hain” nitelemesini yapıldı.

Kaynak: Sputnik

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz