Arakanlı Müslümanlar, Myanmar’a geri dönmektense ölmeyi tercih ediyor..

0

Bangladeş ile Myanmar, Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanlarının geri gönderilmesi için anlaşmışlardı. Bangladeş’teki kamplarda yaşayan Müslümanların büyük bir kısmı geri dönmektense ölmeyi tercih ediyor.

Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanlarının Myanmar’a geri gönderilmesi ertelendi ama karar iptal edilmedi. Bangladeş’in her hafta Myanmar’a bin 500 Arakanlı Müslümanı geri göndermesi ön görülüyordu.

Fakat Bangladeş’teki mülteci kampında protestolar başladı. Rohingyalar can güvenliğinden endişeli. “Güvenlik adına verilen sözler tutulmadı. Hükümete güvenemeyiz.” diyorlar.

Bir başka Arakanlı Müslüman ise “Kocam askerler tarafından öldürüldü ve evlerimizi yaktılar, acı çektim. Topraklarımızı işgal ettiler. Elimizde hiçbir şey kalmadı.” açıklamasını yapıyor.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre Rohingyaların kamptaki lideri Abdul Rahim, “Eğer bizimle görüşmeden, taleplerimizi karşılamadan bizi dönmeye zorlarlarsa kabul etmeyeceğiz. Myanmar’da ölmektense burada ölmeyi tercih ederiz. Eğer sizi vuracağız derlerse en azından burada Müslüman bir ülkede ölmüş oluruz.” ifadelerini kullanıyor.

Bangladeş e Myanmar, yüzbinlerce Rohingya’nın iki yıl içerisinde Myanmar’a iadesi konusunda anlaşmıştı. Ağustos ayından bu yana Bangladeş’e 650 binden fazla kişi kaçmıştı.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz