Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: ABD son iki yılda PYD-YPG’ye verdikleri tüm silahları toplasın

0

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN International kanalında Zeytin Dalı Harekatı’nı değerlendirdi.

Bu adımı sınırlar boyunca ulusal güvenliği güvence altına alabilmek için attıklarını belirten Kalın, son bir yıllık dönemde PYD-YPG kontrolünde bulunan Afrin bölgesinden yaklaşık 700 saldırı gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

“Biz böyle bir terör örgütünün sınırlarımızın yanı başında özerklik elde etmesine veya devletimsi bir yapı kurmasına tahammül edemeyiz.” diyen Kalın, operasyonun Afrin veya Suriye Kürtlerine yönelik bir harekat olmadığını vurguladı.

Amerika’nın atabileceği ve atması gereken bir somut adım olduğunu dile getiren Kalın, Doğan Haber Ajansı’nın aktardığına göre şunları söyledi:

“O da son iki yılda PYD-YPG’ye verdikleri tüm silahları toplamaktır. Zira bu askeri desteğin verilmesi, DEAŞ ile mücadele çerçevesinde makul gösteriliyordu. Bize defalarca ‘DEAŞ tehdidi ortadan kalktıktan sonra PYD-YPG’ye askeri destek verilmeyecek’ dediler. Şimdi DEAŞ ortadan kaldırıldı; ancak maalesef askeri yardım, silahlar ve mühimmat bu gruplara gitmeye devam ediyor. Burada sorulması gereken soru şudur: Neden onları hâlâ destekliyorsunuz? DEAŞ tehdidi artık yok. Bu silahları bize karşı veya Araplar, Türkmenler ve diğer Suriyelilere karşı kullanmayacaklarını nasıl biliyorsunuz?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump hakkındaki hislerinin sorulması üzerine ise Kalın, “Açıkçası iyi bir ilişkileri var. İyi bir kimya yakaladılar. Birçok kez telefonda ve şahsen görüştüler. Ve tekrar görüşecekler. Burada liderler seviyesinde çözmek durumunda olduğumuz bazı kritik sorunlar var. Türkiye-ABD ilişkisi PKK-PYD gibi gruplar tarafından zarar verilemeyecek kadar önemli. Birlikte çalışırsak bölgede daha büyük stratejik çıkarlarımız olur. Hem bölge açısından hem bizim açımızdan hem de Amerikalılar açısından.” karşılığını verdi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz