Kılıçdaroğlu: Türkiye dış politikası, ABD ve Rusya gibi egemen güçlerin tavsiyelerine göre şekilleniyor

0

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye dış politikasının ABD ve Rusya gibi egemen güçlerin tavsiyelerine göre şekillendiğini ileri sürdü. Zeytin Dalı Harekâtı’nın milli bir operasyon olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “DHKP/C de, PKK da, YPG/PYD de, El Nusra da, IŞİD de terör örgütüdür.” dedi.

Hürriyet’e konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

‘YPG/PYD terör örgütüdür, DHKP/C terör örgütüdür’ diyebiliyor musun?

Cumhurbaşkanı beni yeterince dinlemiyor. Bunu defalarca söyledim, TBMM kürsüsünden bile kaç kez söyledim. Tekrarlıyorum: Evet DHKP/C de, PKK da, YPG/PYD de, El Nusra da, IŞİD de terör örgütüdür. Peki şimdi ben kendisine sorduğum soruyu tekrarlayayım: Mardin mahkemesi ve Yargıtay, YPG/PYD’ye açıkça terör örgütü dedikten sonra siz bu örgütün liderini Salih Müslim’i Türkiye’ye niye getirdiniz, önüne kırmızı halı serdiniz? Hâlâ yanıt yok. Madem yargımız terör örgütü diye adlandırılmış, Türkiye’ye geldiğinde niye güvenlik güçlerine, yargıya teslim etmediler. Bu nasıl terörle mücadele?

Zeytin Dalı Harekâtı..

Bu konudaki polemiklerden uzak durmak istiyorum. Şehitlerin kanı üzerinden siyaset yapmak doğru değil. Ancak beni suçluyor, benimle özel bir polemik yaratmaya çalışıyor. Çünkü operasyona verdiğimiz destek onları rahatsız ediyor. Bu operasyon Türkiye’nin güvenliğini sağlamak için TSK’nın gerçekleştirdiği milli bir operasyondur. Bu operasyona destek vermek, terörden bıkan herkesin ortak görevidir ki terörden en büyük acı çeken ülke biziz.

Türkiye Afrin’e girmemeli derken neyi kastettiniz?

Ülkemizin sınırlarına terör örgütünün yerleşmesi, yanlış bir dış politikanın sonucudur ama şimdi Türkiye kendi güvenliğini sağlamak zorundadır. Fırat Kalkanı’na da, Zeytin Dalı’na da bu nedenle destek veriyoruz. Terörün sınırlarımızdan ne kadar uzaklaştırılması, bunun için Suriye’ye ne kadar girilmesi gerektiğine ordu karar verir. Ben Fırat Kalkanı’nda da Suriye’de çok derine inmenin doğru olmadığını söylemiştim. Şimdi de aynı şeyi söylüyorum. ‘300-400 bin nüfuslu bir şehre TSK’yı sokmak doğru değil’ diyorum. ‘Ne kadar az kayıp verirsek bu operasyon o kadar başarılı olur’ diyorum. ‘Bu ülkenin çocukları ölmesin’ diyorum. Neticede oraya kalmak için gitmiyoruz. Ayrıca ülkemizde 3 buçuk milyon Suriyeli var. Uygun olanları eğitin, gitsin ülkeleri için savaşsınlar. Eğitemiyorsan, bu da senin başarısızlığındır.

Esad’la görüşme sözleri..

‘Esad’la görüşün’ dedim, ‘Vay efendim bir teröristle nasıl görüşelim’ dediler. O zaman Soçi’ye niye gidiyorsun? Ben deyince kıyameti koparıyorsun. İçeride Esad’a terörist diyorsun, dışarıda adamlarıyla adamların yan yana oturuyor. Sen kimi kandırıyorsun. Cumhurbaşkanı yine de Soçi’ye, Cenevre’ye gidip, Suriye’deki savaşı, terörü bitirmesi gerekiyor. Bugün savaşı sonlandırma, terörü bitirme günüdür.

‘Suriyeli göçmenler ülkelerine dönsünler’ dediğimde beni faşistlikle, ırkçılıkla suçladılar. Cumhurbaşkanı şimdi benim söylediğim yere geldi. Türkiye dış politikası, ABD ve Rusya gibi egemen güçlerin tavsiyelerine göre şekilleniyor. İktidarın dış politikadaki bütün olumsuzluklar için “Obama aldattı, Trump sözünü tutmadı, Putin şöyle yaptı” gerekçelerini ileri sürmesi, bunun itirafıdır. Ne demek aldattı? Hamasetin dış politikada çıkar yol olmadığını siyasetçilerin bilmesi lazım. Dış politika milli olmalı.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz