Merkel, yeniden Almanya Başbakanı..

0

Angela Merkel, parlamentodaki oylama sonucunda dördüncü kez Almanya’nın başbakanı seçildi. Angela Merkel, yemin ederek görevine başladı.

Merkel, 24 Eylül 2018’deki genel seçimlerden 171 gün geçtikten sonra yapılan oylamada milletvekillerinin onayını aldı.

Federal Meclis’te yapılan gizli oylamaya katılan 702 milletvekilinden 688’inin oyu geçerli kabul edildi. Oylamada milletvekillerinin 364’ü Merkel’in başbakanlığını onaylarken 355 milletvekili karşı yönde oy kullandı.

Merkel’in başbakan seçilebilmesi için 355 milletvekinin oyunu alması gerekiyordu. Koalisyonu oluşturan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) mecliste 399 milletvekili bulunuyor. Federal Meclis’teki toplam milletvekili sayısı ise 709.

Angela Dorothea Kasner ismindeki küçük kızın günün birinde dünyanın en güçlü kadını olacağına kim ihtimal verirdi ki? Çalışkanlık, nesnellik, çekingenlik, tevazu… Küçük Angela, Brandenburg eyaletindeki Protestan Templin’de büyüdü, babası rahipti. Annesi, Angie ve iki küçük kardeşi ile ilgileniyordu.

Merkel birçok klişeyi yıktı. Siyasi çevrelerde tanıdık desteği olmayan Doğu Almanyalı bir kadın olarak hem partisi Hrıstiyan Birlik’in zirvesine yükseldi hem de başbakan olmayı başardı. Arka arkaya üç kez başbakan seçildi. Alman yazar Juli Zeh, “Anne” adındaki oyununu ona ithaf etti.

Daha önce Polonya’nın Poznan kentinde yaşayan ailenin Berlin’e taşındığı ve 1930’larda Kasner soyadını aldığı biliniyor. Başbakan’ın Leh kökenli olduğu 2013 yılında ortaya çıktığında büyük tartışma yaratmıştı. Angela, Brandenburg’da okula gider. 1973 yılında liseyi Pekiyi ile bitiren genç Angela, bu başarısını kamp yaparak kutlamayı hak etmişti. Merkel, Almanya’nın ilk ‘Doğulu’ başbakanı.

Lepzig’deki üniversitede fizik tahsili gören Merkel, daha sonra Doğu Alman Bilimler Akademisi’nde çalışmaya başlar ve kimya doktorası yapar. Bu sırada ilk eşi Ulrich Merkel ile tanışır. Ulrich Merkel, “Angela dikkatimi çekti, çünkü seven, samimi ve doğal bir kızdı” diyor.

Eski eşi, “Günün birinde eşyasını topladı ve birlikte yaşadığımız 10 metrekarelik odayı terk etti” diye anlatıyor o günleri. Özel hayatında çalkantılar yaşayan Merkel’in siyasi kariyeri de başlamıştı. CDU üyesi olan Merkel, hayatında büyük etkisi olacak parti genel başkanı ve müstakbel manevi babası Helmut Kohl ile tanışır.

Merkel’in siyasi kariyerindeki yükselişi devam eder. 1990 yılında Alman Federal Meclisi’ne seçilir, dört yıl sonra da Kohl kabinesinin nükleer güvenlikten sorumlu çevre bakanı olur. Dönemin Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Wolfgang Shaeuble’nin önerisiyle, 1998 yılında partinin genel sekreteri olur, dört yıl sonra ise partinin genel başkanıdır. 2005 yılında beklenen an gelir: Partisi seçimlerden galip çıkar ve Merkel başbakanlığa seçilir.

Merkel, erkek egemenliğindeki siyaset dünyasında yerini sağlamlaştırır. Avrupa ekonomisinin motoru olan bir ülkenin başbakanı olarak mali kriz sırasında siyaseti şekillendirir ve Almanya’nın menfaatlerini savunur. Merkel çok fazla taktik kullandığı ve açık konuşmadığı gerekçesiyle eleştirilir.

Merkel ikinci eşi Joachim Sauer ile siyasi kariyeri yükselişe geçmeden önce 1989 yılında evlenir. Kimya profesörü olan Sauer’in ilk evliliğinden iki oğlu var. Sauer, kamuoyunda görünmemeye özen gösterir. Diğer liderler Beyaz Saray ve Elize Sarayı gibi ihtişamlı yapılarda ikamet ederken, Merkel – Sauer çifti Berlin’in merkezindeki bu evde oturmayı tercih ediyor. Komşularının markette karşılaştığı Merkel sık sık alışverişe çıkar. Evin yemeğini ise eşi pişirir.

Merkel, tatillerini genel olarak İtalyan’ın İscha adasında geçiriyor. Yazın denize giren Merkel, kışın da kayak yapmayı sever. Oslo’daki opera açılışında giydiği dekolteli kıyafeti yüzünden dünya medyasının diline düşmüştü. Klasik müzik hayranı olan Merkel, sık sık Bayreuth’taki Wagner Festivali’ne katılır.

Merkel, Alman milli takımının önemli maçlarını kaçırmaz. Pek çok kadının sadece hayal edebildiği bir ayrıcalığa da sahiptir ve galibiyetlerin ardından milli futbolcuları soyunma odasında tebrik eder. Alman Televizyonu ARD tarafından yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanların yüzde 70’i Merkel’den ya çok memnun, ya da memnun.

Kaynak: DW Türkçe

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz