Bağdat’taki alıkonma merkezinde tutulan 328 kadın ve 600 çocuk.. Kurtarılmayı bekliyorlar

0

“Bizim her günümüz ızdırap, her günümüz Hatice bugün yaşıyor mu yaşamıyor mu? Bugün Hatice öldü mü ölmedi mi? Çocukları mı öldü Hatice mi ayrıldı? Her günümüz böyle. En zor şey bizim çocuklarımızın orda esir olması.” diyen Fadime Maden, yeğeni Hatice Cırcır’dan bahsederken sık sık gözleri doluyor.

“Ben onun anası gibiyim, teyzesi değil.” diyor. Konya’nın Meram ilçesinde evleri yan yana. İki kız kardeşin çocukları kardeş gibi büyümüş, teyzelerini anneleri bilmişler. 32 yaşındaki Hatice Cırcır, bugün Irak’ın başkenti Bağdat’taki bir cezaevinde tutuluyor. IŞİD’e yardım etmek suçlamasıyla yargılanan yüzlerce kadından biri. 6 yaşındaki kızı ve 1,5 yaşındaki oğlu da kendisiyle birlikte yedi aydır hapis.

Fadime Maden, “En zor şey bizim çocuklarımızın orada esir olması. Bizim çocuklarımız orada hangi koşullarda? Aç mı, susuz mu? Betonda mı yatıyorlar? İşkence mi görüyorlar? Bilmiyoruz.” diye konuşuyor. Yetkililerden bir an önce devreye girip Hatice ve benzeri durumdaki diğer kadınların Türkiye’ye iade edilmeleri için harekete geçmelerini istiyor.

IŞİD’in aile mensupları

Irak’ın Telafer kentinin Ağustos 2017’de IŞİD’in elinden alınmasının ardından yabancı ülke vatandaşı yaklaşık 1700 kadın ve çocuk Irak güçlerine teslim olmuştu. Yanlarında bir erkek olmaksızın teslim alınan bu kadınlar “IŞİD’in aile mensupları” olarak nitelendirilmişti.

Kadınların büyük bölümü IŞİD’e yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle tutuklanmış, askeri operasyonların bitmesinin ve Irak’ın IŞİD’i yenilgiye uğrattığını ilan etmesinin ardından yargılama süreci başlamıştı. Bağdat’taki alıkonma merkezinde tutulan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu düşünülen en az 328 kadın ve 600 kadar çocuk olduğu sanılıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise kadınların iadesi için temaslar yapılacağını açıkladı. Irak İçişleri ve Adalet Bakanlarıyla randevuları aldıklarını belirten Çavuşoğlu, Dışişleri ve Adalet Bakanlığından bir heyetin onlarla görüşeceğini söyledi. Çavuşoğlu, “Dışişleri Bakanlığı olarak her seviyede takip ediyoruz.” dedi.

Fadime Maden
Yetimhanedeki çocuklar

Haberin Devamı..

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz