Güney Kore lideri Park’a yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmaktan 24 yıl..

0

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Park Geun-hye yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmaktan suçlu bulundu ve 24 yıl hapse mahkum edildi.

Güney Kore’de geçen yıl patlak veren ve ülkenin ilk kadın lideri Park Geun-hye’yi koltuğundan indiren siyasi krizin hukuki sonuçları belli oldu. Görevinden azledilen ilk seçilmiş devlet başkanı olan 66 yaşındaki Park, kendisine yöneltilen görevi kötüye kullanma ve yolsuzluk gibi 18 suçun 16’sından suçlu ve kısmi olarak suçlu bulundu.

Sputnik’in aktardığına göre Seul Merkez Bölge Mahkemesi’nde görülen duruşmada hakim Kim Se-yoon, savcıların 30 yıl hapsini istediği Park hakkında “Başkan kendisine vatandaşlar tarafından verilen gücü kötüye kullandı” dedi ve ülkenin gelecek liderlerine net bir mesaj göndermek adına sert bir cezanın gerekli olduğunu söyledi.

Hakim Kim, Park’ın yakın arkadaşı Choi Soon-sil’le birlikte en az 23 milyon won (21.7 milyon dolar) değerinde rüşvet aldığını veya talep ettiğini söyledi. Tamamı canlı yayınlanan ve 1 saat süren karar duruşmasında Park 24 yıl hapis ve 18 milyar won (16.8 milyon dolar) para cezasına mahkum edildi. Böylece ülkede ilk kez, ilgili yasanın geçen yıl kabul edilmesinin ardından, bir mahkeme kararı canlı yayında okumuş oldu.

Muhafazakarların desteklediği ve bir dönem basında ‘Seçimlerin Kraliçesi’ olarak nitelendirilen, kendisine yönelik suçlamaları ise ‘siyasi intikam kurbanı’ olduğunu söylerek reddeden Park’ın kararı temyize götürmesi bekleniyor.

Skandal, yakın dostu Choi’nin, resmi görevi bulunmamasına rağmen devlet işlerine müdahil olduğunun, Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorladığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

Güney Kore Parlamentosu, 9 Aralık 2016’da Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermişti. Anayasa Mahkemesi, 10 Mart 2017’de Park’ın devlet başkanlığı görevinden azledilmesine hükmetmişti. Park, 31 Mart’tan bu yana da hapisteydi.

Geçmişte Rus Çarına siyasi meselelerde fikir veren ve doğa üstü güçlere sahip olduğuna inanılan Grigoriy Rasputin’e benzetilen Choi ünlü bir dini grubun liderinin kızı. Choi de şubatta suistimal ve suç işlemek için baskı yapmaktan 20 yıl hapis ve 18 milyar won (16.6 milyon dolar) para cezasına mahkum edilmişti.

Eski lideri Park Chung-hee’nin kızı olan Park Geun-hye, babasının 1979’da kendi koruması tarafından silahla vurularak öldürülmesi sonrası okuduğu Fransa’dan ülkeye geri dönmüştü. Annesi de 1974’de suikaste kurban gitmişti.

Ülkeye dönüşünün ardından 20 yıla yakın bir süre fazla göz önünde durmayan Park, 1998’de milletvekili seçilmişti. 2012 devlet başkanlığı seçimine adaylığını koyan ve seçim kampanyalarında ‘Ailemi trajik biçimde suikastçilerin mermilerine kurban verdikten sonra…’ ifadesini sık sık kullanan Park sandıktan zaferle çıkmış, ülkenin demokratik seçim tarihindeki en yüksek oy oranına ulaşmıştı.

Kendisine ‘Bakire Kraliçe’ lakaplı İngiltere kraliçesi 1. Elizabeth’i örnek alan, hiç evlenmeyen, çocuğu da olmayan Park “Ben Kore Cumhuriyeti ile evliyim. Çocuğum yok. Güney Koreliler benim ailem” demişti.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz