Şanlurfa’da Ağaç Katliamı; Kitabına Uysa da Vicdanlara Uymadı

0

Bazı haberleri ve yazıları severek, isteyerek, zevkle yazarız. Bazılarını ise mecbur olduğumuz için. İşte bu ikincilerden. Keşke böyle yazılar yazmak zorunda kalmasak.

Şanlıurfa’nın Akabe TOKİ diye bir bölgesi var. Burada yaklaşık 30.000 kişi yaşıyor. Fakıbaba’ın Belediye Başkanı olduğu dönemde buraya TOKİ beş katlı güzel binalar yaptı. Bir yeşillik âşığı Fakıbaba bu bölgeyi ağaçlandırdı, güzel parklar, bahçeler yaptı. Zaten ağacın, insanların oturabileceği alanların az olduğu şehirde, Akabe TOKİ, yeşil alanları, temizliği, bakımı ile bir cazibe merkezi haline geldi.

Bölgede bir de yine devletin yaptırdığı iki katlı avlulu Urfa tipi evler bulunuyordu. Bu evlerin etrafı da ağaçlarla kaplanıp, yemyeşil bir görüntüye büründü. İnsanlar binalarının etraflarını da Urfa’da eşi benzeri görülmeyen bir şekilde yeşillendirip düzenlediler.

Ancak birileri bu güzel cazibe merkezine göz dikmiş olmalı ki ikişer katlı evlerden bir kısmını alıp yıktılar. İnsanlar da “Olabilir, etrafı ağaçlarla çevrili bu evlerin yerine beşer katlı yeni evler yapılacak” dediler. Sonra bir gün bu evlerin etrafındaki ağaçlık alandaki Eyyübiye Belediyesi’ne ait üç metre enli, on/yirmi metre yükseklikteki saat ve verici istasyonu Belediyenin iş makineleri ile yıkılarak başka bir yere taşındı.

İnsanlar söylenmeye başladı. Ama bu muhteşem çam ağaçlarının bulunduğu evlerin etrafı devlet arazisiydi, bir şey olmaz herhalde diye düşündüler. Ta ki bir gün bu devasa, yemyeşil ağaçlar kesilip yollara atılıncaya kadar. Devlet arazisine Fakıbaba’nın döneminde dikilen yüzlerce ağaç bir günde binlerce insanın gözüne baka baka sökülüp atıldı. Çevredeki insanlar Bimer’e ve Cimer’e şikayetler yağdırdılar. Ama iş makineleri evlerin bulunduğu yerin beş katı büyüklüğünde bu devlet arazisine girip her şeyi yıkıp kazmaya başladılar. İşler çok hızlı ve kolay bir şekilde yürüyordu.

Sonra en fazla beş kat olan bu güzelim beldeye Belediyeden 15 kat imar çıkarıldığı duyuldu. Bu da yetmezmiş gibi geçen hafta, aralarında yol geçen karşıdaki binaya gidip, binanın o tarafa bakan bahçesinin de tapusunu aldıklarını, yolu ve bahçedeki onlarca ağacı kesip inşaata katacaklarını yöneticiye bildirdiler.

Şimdi 2019 seçimlerine bu kadar yaklaşılmışken bölgedeki halk soruyor:

1. Evlerin yıkılıp yerine yeni ev yapılması normal, ama çevredeki yüzlerce ağacın kesilip, devlet arazisindeki yeşilliğin imhasına kimler, nasıl izin verdiler?
2. Belediyeye ait saat kulesi o ağaçların arasından nasıl kaldırılıp başka alana taşındı?
3. Biraz ötede bomboş devlet arazisi varken bu ağaçların bulunduğu yere kimler, neden inşaat izni verdiler?
4. Bu insanlar nasıl yandaki yol ve karşıdaki binanın bahçesine kadar tapu alabildiler? Bu tapuları kimler nasıl, niçin verdi?
5. Belediye Urfa’nın en güzel bölgesinde böyle bir yeşillik katliamına nasıl ve niçin izin verdi?
6. Binaların en fazla beş kat olduğu bu bölgeye 15 kat izin nasıl ve kimler tarafından verildi?
7. Seçimlere bu kadar az bir zaman kalmışken, tam yol kenarında, herkesin gözü önünde yapılan bu yeşil kıyımı ve hazine arazilerinin satışı ile bölgede oturan binlerce insana nasıl bir mesaj verilmek isteniliyor?
8. Biz işlerimizi Ankara ve Belediye’den hallettik, elimizde tapular var diyenlere Urfa’nın en yeşil, en güzel bölgesini betonlaştırma hakkı ve gücü nasıl, kimler tarafından veriliyor?
9. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve bölgenin bağlı bulunduğu Eyyübiye Belediyesi ağaçlar kesilmeden neden müdahale etmemişlerdir?
10. Ağaçlar kesilmeden önce birkaç medya kuruluşunda çıkan “Akabe TOKİ’de ağaçlar kesilecek” haberi niye göz ardı edilmiştir?
11. Eyyübiye Belediye Başkanı ve yardımcılarının bu projeyle ilgileri nedir?
12. Bölge halkı oksijen kaynağı olan 150/200 ağacın kesilmesine Eyyübiye Belediyesi’nin nasıl izin verdiğini merak ediyor.
13. Bakanımız Fakıbaba acaba kendi diktiği yüzlerce ağacın böylesine imha edilmesine ne diyor?
14. Cumhurbaşkanımızın yeşil ve şehir hassasiyeti bilinirken, Urfa medyası ve siyasetçileri böyle bölgenin yapısını bozacak bir faaliyete neden ses çıkarmamaktadırlar?
Bahçesindeki 14 yıllık ağaçların kesilmek istenildiği bina. Bina yöneticisi Ahmet Kaplan “Bizzat bana tebliğ ettiler, ben de dava açacağımı söyledim” diyor. Bina sakinleri gözleri gibi baktıkları ağaçlarının kesilme kararını verenleri merak ediyor. Kaplan şöyle devam etti: “Bina ile yıkılan evlerin arasındaki TOKİ kurulduğundan bu yana var olan yolun da, binanın bahçesinin de satın alındığını söylediler. Herkesin gözünün önünde yapılan bu kadarına da söyleyecek bir şey bulamıyorum.”

Resimde bölgenin yıkımdan önceki hali görünmektedir. Şimdi o ağaçların hepsi kesilmiş ve belediyenin diktiği saat kulesi ve baz istasyonu da yıkılmıştır.

KONU İLE İLGİLİ MAHALLİ BİR MEDYA ORGANINDA ÇIKAN HABER

Akabe TOKİ’de neler oluyor?

23 Mart 2017 Perşembe 15:55:55

Akabe TOKİ konutları alanında bulunan Batıkent Mahallesi’nde eski ev ve işyerlerinin bulunduğu bir arsada inşaat çalışması başladı. Mahalleli inşaatın 14 kat yükseklikte olacağını ve ağaçların kesileceğini iddia etti. Bunu yapanın ise ihaleyi alan bir belediye başkan yardımcısının olduğunu öne sürdü. 

Akabe’de bulunan TOKİ konutları içerisindeki Batıkent Mahallesi’nde bazı eski ev ve işyerleri kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmaya başlandı.

Tek ve iki katlı yapıların yerine 14 katlı binaların yapılacağı duyumlarına ihaleyi alan müteahhidin bir belediye başkan yardımcısı olduğu söylentileri eklenince mahalleden tepkiler yükselmeye başlandı. Haber merkezlerini arayan mahalle sakinleri, 14 kat izin verilmesine tepki gösterirken, bu durumun ihaleyi alan müteahhidin belediye başkan yardımcısı olmasından kaynaklandığını belirttiler. 

AĞAÇLAR KESİLECEK İDDİASI

Ajans Urfa’nın Whatsapp Hattı’na gelen son fotoğraflar ise daha büyük bir iddia içeriyor. TOKİ konutlarının en fazla ağaç bulunan alanında inşaat için ağaçların kesileceği iddia edildi. Buna dayanak olarak da ağaçların bulunduğu bölümün sac levhalarla çevresinin kapanması gösterildi. 

MAHALLELİ BELEDİYEYE BAŞVURDU

Mahalle sakinleri, Eyyübiye Belediyesine konuyla ilgili bilgi edinme dilekçesi de verdi. Dilekçede “Eyyubiye belediyesi imar müdürlüğüne… Batıkent mah. Ada no 114 parsel no 4 alanı ile ilgili 2014 yılı ve son durum 2017 yılına ait imar planı ile ilgili bilginin tarafıma verilmesini saygılarımla arz ederim” ifadeleri yer aldı.  

Mustafa ARISÜT / AJANS URFA

YOK EDİLEN HAZİNE ARAZİSİNDEKİ AĞAÇLAR

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz