Halime Gülsu’nun cezaevindeki ölümünü Adalet Bakanı Gül’e sordu.. İki kez komaya girmiş olan bir hastanın, cezaevinde tutulma amacı nedir?

1

Mersin Tarsus Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halime Gülsu’nun, sistemik lupus eritematozus hastalığı tedavi edilmediği ve gerekli ilaçları verilmediği için hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

İhmal iddialarını Meclis gündemine taşıyan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

“Kamuoyuna yansıyan haberlerde yer aldığı üzere 20 Şubat 2018 tarihinde gözaltına alınan Halime Gülsu, tedavisi için gerekli olan ilaçları cezaevinde verilmediği için hastalığı artmış ve yaşamını yitirmiştir.” diyen Beştaş, şunları ifade etti:

“Eşi de tutuklu bulunan Halime Gülsu Mersin’de gözaltına alınmasının ardından beraberindeki diğer kadın mahpuslarla cezaevinde kötü muameleye maruz kaldığı iddia edilmektedir. Halime Gülsu Sistemik lupus eritematozus hastası olup deri, eklemler, kan, böbrekler ve merkezi sinir sistemi olmak üzere vücudun farklı organlarını etkileyen kronik hastalıklarla mücadele etmekte idi. Ancak gözaltında bulunduğu 15 günde ve Tarsus Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu süre zarfında gerekli ilaçların kendisine verilmediği dile getirilmektedir.

Sağlık raporlarının kaybolması gerekçe edilerek ilaçları verilmemiş olup cezaevinde iken 2 kez komaya girmiş; yoğun bakımda kalması gerekirken 21 kişilik koğuşta zor şartlar altında yaşam mücadelesi vermiştir. Tedavisinin yarım kalması ve ilerleyen hastalığı sebebiyle 25 Nisan’da Mersin Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Gülsu romotoloji servisine sevk edilmiş ise de doktor kontrolü altında kalması gerekirken yeniden cezaevine gönderilmiştir. Cezaevinde tekrar komaya giren Gülsu’nun koğuş arkadaşlarının uyarısına rağmen gerekli sağlık yardımı yapılmadığı ve durum hapishane sorumlularına bildirilmesine rağmen, yetkililerin hiç bir müdahalede bulunmadığı iddia edilmektedir. Nitekim Halime Gülsu ilerleyen hastalığına rağmen müdahale edilmediği için yaşamını yitirmiştir.”

Bu bağlamda Beştaş, Bakan Gül’e şu soruları yöneltti:

1- Halime Gülsu’nun cezaevinde yaşamını yitirmesinden haberdar mısınız?

2- Yaşamsal faaliyetlerini dahi yerine getiremeyen bir hastanın cezaevi koşullarında ilaçlarının verilmemesi ve tedavisinin uygulanmaması ne anlama gelmektedir? Cezaevi yönetimi tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkından sorumlu değil midir?

3- Halime Gülsu’nun sağlık raporları nerede kaybolmuştur? Konu hakkında araştırma yapılmış mıdır? Sorumlular hakkında inceleme başlatılmış mıdır?

4- Cezaevinde iken 2 kez komaya girmiş olan ve yoğun bakımda kalması gereken bir hastanın tüm bunlara rağmen cezaevinde tutulma amacı nedir?

5- 25 Nisan’da hastaneye kaldırıldığı ve doktor gözetiminde tutulması gerektiği halde Halime Gülsu neden cezaevine gönderilmiştir? Hastaneden tekrar cezaevine gönderilen Halime Gülsu’nun vefatından kim sorumludur?

6- Hasta mahpusların tedavilerine uygun bakım ve ilaç sağlanmaması devletin cezaevinde bulunan yurttaşları yok saydığı anlamına mı geliyor?

7- Cezaevindeki bireylerin yaşam hakkı neden yok sayılıyor?

8- Tarsus Cezaevi görevlileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Sorumlular hakkında yaptırım uygulanacak mıdır?

9- Hâlihazırda Türkiye cezaevlerinde kaç hasta mahpus vardır? Kaçının durumu kritiktir? Hasta mahpusların tedavilerinin eksiksiz yürütülmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?

1 Yorum

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz