Bir kez gönül yıktınısa / Bu kıldığın namaz değil

2
Latest posts by Emrullah Bayrak (see all)

11 ayın sultanı Ramazan ayını tamamladık. Şimdi bayram yapma zamanı. Türkiye başta olmak üzere İslam coğrafyasında kan, gözyaşı ve acı hakim olsa ve İslam ülkeleri bayramları aynı gün kutlama iradesini gösteremese de yine de bayram ve bayrama yakışır davranmak gerekiyor.

“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.” (Bakara Suresi 185. Ayet)

Bayramın ilk günü iki bayramı bir arada idrak ettik.

Bayram, Ramazan sonrası Allah’ın kullarına bahşettiği bir hediye. Bu nedenle bayram günü oruç tutmak haramdır. A’RAF Suresi 31. ayette Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

“Ey Âdem’in çocukları! Her ne zaman namaza (veya tavaf gibi bir başka ibadete) duracak olsanız (çıplak, başkalarına rahatsızlık verici ve tiksindirici bir halde bulunmayın;) temiz ve güzel olan elbisenizi giyin (ve en güzel heyet ve surette bulunun. Yeme ve içmenizde de meşrû sınırlar içinde kalın ve Allah’ın helâl kıldığı yiyecekleri haram kılmayarak) yiyin, için, fakat (yiyip içmenizde ve daha başka şekillerde) israfa gitmeyin. Hiç şüphesiz Allah, müsrifleri sevmez.”

Bayrama girerken can sıkıcı hadiseler yaşansa da yine de tebessümü yüzlerden eksik etmemek gerekiyor. Bugün yer yer kardeşlik hukukunu zedeleyen siyasetin atmosferinden sıyrılıp sevgi, saygı ve hoşgörünün ikliminde bir gün geçirmek gerekiyor. Bayram hutbesinde de vurgulandığı gibi Müslüman Müslümanın kardeşidir.

Yunus Emre ne diyor? 

Bir kez gönül yıktınısa

Bu kıldığın namaz değil

Yetmiş iki millet dahi

Elin yüzün yumaz değil//

Bir gönülü yaptınısa

Er eteğin tuttunusa

Bir kez hayır ettinise

Binde bir ise az değil//

Yol odur ki doğru vara

Göz odur ki Hakk’ı göre

Er odur alçakta dura

Yüceden bakan göz değil// 

Erden sana nazar ola

İçin dışın pür nur ola

Belî kurtulmuştan ola

Şol kişi kim gammaz değil// 

Doğru yola gittin ise

Er eteğin tuttunusa

Bir hayır dua ettinise

Birine bindir az değil//

Yunus bu sözleri çatar

Sanki balı yağa katar

Halka meta’ların satar

Yükü gevherdir tuz değil///

Gelin bugün geçmişe bir perde çekelim, unutalım kendimize yapılan tüm kötülükleri bir daha hatırlamamak üzere. Hatırlayalım, eş, dost, akraba, komşu, yaşlı her kim varsa.

Bir ay boyunca yaşadığımız Ramazan iklimini hayatımıza yansıtmaya devam edelim. Dargınlıkları bir kenara bırakıp barışalım. Gönülleri yapalım.

Müslümana yakışan kırıldıklarını değil kırdıklarını dert edinmektir.

Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum..

2 YORUMLAR

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz