HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu: OHAL kalkmasına rağmen Türkiye halen normalleşemedi

0

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, pasaport tahditleriyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığı’nın pasaport tahditleri hakkında yapmış olduğu basın açıklamasını devlet ciddiyetine yakışmayacak şekilde gayri ciddi bulduğunu dile getiren Gergerlioğlu, şunları söyledi:

“Bakanlığın yaptığı açıklama ile gerçekte yaşanan durum arasında dağlar kadar fark bulunmaktadır. Bu aradaki büyük farkın sebebini İçişleri Bakanlığının konunun önemini henüz kavrayamamış olmasına bağlamaktayım. Pasaportların iptaliyle yurt dışına çıkışın ve yurda girişin bu şekilde keyfi olarak engellenmesi:’ KHK lı oldukları için Türkiye’de iş bulamayan insanları açlığa mahkum etmeye, ailelerin dağılmasına, Meriç’te ve Ege’ de insanların yurt dışına kaçak yollarla gitmeye çalışırken günahsız yavruların can vermesine, yurt dışında okullarına gidemeyen gençlerimizin eğitim hakkından mahrum kalmasına, insanlarımızın İslamın şartlarından olan Hac farizasını yerine getirememesine vd’ gibi pek çok hayati sorunu beraberinde getirmektedir. Hepimizin kınadığı hain darbe girişiminden bu zamana iki yıldan fazla zaman geçmesine, OHAL kalkmasına rağmen halen Türkiye normalleşemememiştir. Hatta her geçen gün tam tersine daha da anormalleşmektedir.

Yaşanan vahim darbe girişiminden bu zamana iki yılı aşkın zaman geçtiği halde rövanşist ve intikamcı bir yaklaşım algısı oluşturacak şekilde suçun şahsiliğinden uzaklaşarak kişileri akrabalarına varacak şekilde cezalandırmak Hukuk Devleti açısından onarılmaz yaralar açmaktadır. Konsolosluklarımızda yeni doğan bebeklere kimlik verilmemesinden tutun hakkında mahkeme kararı olmayan vatandaşlarımıza kötü muameleye kadar pek çok yaklaşımın yapıldığı iddiaları tarafıma iletilmektedir. Bu ve bunun gibi yaklaşımlar bizi ileriye götürmeyeceği gibi bilakis daha da geriye götürecektir.

Twitter hesabımdan Pasaport Tahdidi konusuyla ilgileneceğimi yazdığım an itibariyle yüzlerce farklı gruptan insan yaşadıkları mağduriyetleri tarafıma iletti. Gördüm ki artık konu milyonları ilgilendiren uluslararası bir soruna dönüşmüştür. Bu sebeple de önce Türkiye Hükümetini ve bütün muhalefeti sonrasında da Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği yetkililerini sorumlu olmaya ve sorumluluğun gereğini yerine getirmeye davet ediyorum. Seyahat Özgürlüğü başta olmak üzere pek çok hak ve özgürlüğü hedef alan Pasaport Tahdidi; hakkında soruşturma olmayan veya beraat ve takipsizlik alan vatandaşlar ve yakınları için kadırılmalı bu sayede de Türkiye’nin normalleşmesi sürecinde önemli bir adım atılmalıdır.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz