Mevlüt Çavuşoğlu: ABD’de bir karmaşa var.. Bu sorunu çözmek isteyen, krizi sürdürmek isteyen gruplar da var

0

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında büyükelçilere hitap etti. Sonrasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Lavrov, ortak basın toplantısında konuştu. “Dünyada bir, aslında dönüm noktası yaşıyoruz.” diyen Lavrov, şunları söyledi:

“Gergin ve endişe verici bir durum var. İki kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçiş yaşanıyor. Bu süreç objektif bir gerçeklik diyebilirim. Buna bazıları karşı koymaya çalışıyor. Yaptırımlarla, şantajlarla, tehditlerle. Bazı Batılı partnerlerimiz diplomatik kültürlerini yitirmiş durumlarda. Birleşmiş Milletler şartındaki ülkelere dönüş yapacağız. Ülkelerin içişlerine karışılmamasını öngörüyor. Bu meseleler bu şekilde çözülmelidir. Kısa süre evvel son terör gruplarına karşı neler yapılması gerektiği konuşuldu. Barışçıl çözüm arayışındayız.

Bizim ülkelerimiz, stratejik ortaklığımızın artırılmasına, pekişmesine yönelik gelecekte adımlar atacaktır. Somut iş birliği konularını birazdan tekrar ele alacağız. Türkiye’nin Rusya karşıtı yaptırımlara katılmamasını değerli buluyoruz. Uluslararası ilişkilerde aklıselimin galip gelmesini ve ülkelerin siyasi önyargılardan arındırılmış diyaloğa dönüş yapmasını umuyoruz.”

Çavuşoğlu ise şöyle konuştu: “Suriye’de çatışmaları durdurmak istedik Astana ile. Özellikle muhalefet ve rejim arasında güven artırıcı adımların atılmasını hedefledik. İdlib’de yapılması gereken çok nettir. Bizim 12 tane gözlem noktamız var. Buradaki amaç, ateşkesin bozulduğu anda tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin alınmasıdır. İdlib’de 3 milyondan fazla sivilin yaşadığı söyleniyor ama terör grupları da var.

Özellikle daha önce kuşatılmış bölgelerden silahlarla geldiler. Bu terörist gruplar sadece başkalarına veya İdlib bölgesinin dışına değil, İdlib içindeki sivillere ve muhalif gruplara da tehdit oluşturuyor. Yapılacak iş belli, biz, Rusya ve diğer ortaklarımızla beraber bu teröristleri tespit edip onları etkisiz hale getirmek. Terörist var diye tüm bölgeyi bombalamak, sivilleri öldürmek felaket olur ve ciddi bir kriz yaratır.

Beyaz Saray bu görüşmeyi ayarladı. ABD’de bir karmaşa var. Bu sorunu çözmek isteyen, krizi sürdürmek isteyen gruplar da var. Kendi aralarında iletişim var mı, yok mu; iyi polis-kötü polis oynayan var mı yok mu, belli değil. Büyükelçimizin Bolton’a söylediği nettir. Tüm bu konulardaki bilgileri yeniden güncelledi. Net bir mesaj verdi: Baskıyla, tehditle ya da yaptırımlarla Türkiye ile ilişkilerde ancak bir kaos olur. ABD, yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakmalı. Brunson’ın durumu da belli. Sağlık durumuyla ilgili sorunlar nedeniyle evde. Maslahatgüzar da bugün kendisini yanlış bilmiyorsam ziyaret edecek.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz