El Nacional gazetesinin ayakta kalma mücadelesi..

0

Hiper enflasyon altındaki Venezuela’da, hükümet yetkilileri yaşanan olumsuzlukların basın tarafından ele alınmasından hoşlanmıyor.

Ülkede tek muhalif gazete olarak kalan El Nacional ise reklam gelirlerinin azalması, açılan davalar ve basacak kağıt bulmakta zorlanması nedeniyle zor günler yaşıyor. Çalışanlarının çoğu da ülkeyi terk etmiş durumda.

Venezuela’da Maduro karşıtı son günlük gazete El Nacional azalan reklam gelirleri ve personel sayısıyla yaşam mücadelesi veriyor. Gazete, sık sık ülkedeki elektrik kesintileri, seçim yolsuzluğu iddiaları ve işçilerin grevleri hakkında haberler yapıyor.

Maduro destekçileri ise gazetenin haberlerinin taraflı olduğunu ve amaçlarının Maduro’nun iktidardan düşürülmesini hızlandırmak olduğunu iddia ediyor. Bu iddiaları reddeden gazete yönetimi ise sadece mevcut kriz hakkında haberler yazdıklarını söylüyor.

El Nacional Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Patricia Spadaro, hükümete karşı eleştirel yayın yapan tek günlük gazete olduklarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Venezuela halkının hergün yaşamak zorunda kaldığı dramatik krizi anlatmaya çalışıyoruz. İnsani kriz, siyasi tutuklular ve hükümetin varlığını inkar ettiği medya savaşının ekonomik savaşın sonucu olduğunu söylediği tüm konuları ele alan tek gazete bu. Kendi ayakları üzerinde tüm bunları anlatan tek gazete. Büyük reklam verenler ya El Nacional’da yer almaktan korkuyor ya da kapandılar ve artık ülkede değiller. Reklam eksikliği gazetenin biraz küçülmesine yol açtı.”

10 yıl önce 2 bin çalışanı olan gazetenin bugün 400 kadar çalışanı var. Çalışanların çoğu ülkeden ayrılmış. Birleşmiş Milletler 2015-2017 yılları arasında 32 milyonlu nüfuslü Venezuela’da 1 milyon kişinin ayrıldığını tahmin ediyor. Gazetenin günlük baskısı ise 10 yıl öncesine göre onda birine düşmüş. Günlük 20 bin gazete baskıdan çıkıyor.

Venezuela Ulusal Gazetecilik Birliğinin verilerine göre 5 yılda ülkedeki gazetelerin yüzde 75’i kapandı.

Kaynak: DW Türkçe

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz