Sağlık Bakanlığı: Yıl içerisinde avro değerinde yaşanan artış ilaç fiyatlarını etkilememektedir

0

Sağlık Bakanlığı, yıl içerisinde avro değerinde yaşanan artışın ilaç fiyatlarını etkilemediğini bildirdi. “İthal ya da yerli herhangi bir ilaçla ilgili kurumumuza yansıyan genel bir tedarik problemi bulunmamaktadır.” denilen bakanlık açıklaması şöyle:

“Türkiye’de ilaç fiyatları, avro kuruna göre düzenleniyor. Avro kurunun bir önceki yılın ortalama avro değeri üzerinden her yıl bir kez hesaplanıyor. Yıl içerisinde avro değerinde yaşanan artış ilaç fiyatlarını etkilememektedir. Düzenleme, beşeri imal ürünleri ve ithal ilaçları kapsamıyor.

Kurumumuz ilaçlar için aktif fiyatlandırma ve takip modeli uygulamaktadır. Piyasada bulunması kritik öneme haiz bir ürünün (tedavi alternatifi ya da eşdeğeri olmayan) sadece fiyatı nedeniyle piyasada yoksa girmesine asla müsaade edilmemektedir. Ülkemizde bulunan ithal ilaçların çoğunun muadili ise piyasada mevcuttur. Bugün itibariyle ithal ya da yerli herhangi bir ilaçla ilgili kurumumuza yansıyan genel bir tedarik problemi bulunmamaktadır. İlaçta yerelleşme çalışmaları sürüyor. Yerelleşmeyi kabul eden 413 üründen bazıları, yerelleşme çalışmalarını tamamlayarak yerli üretime başladı. Bazı ürünler için ise süreç devam ediyor.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz