Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: İdlib’in bombalanması, sivillerin ve muhaliflerin hedef haline getirilmesi kabul edilemez

0

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul’da gerçekleşen 4’lü Suriye toplantısı sonrası konuştu. Herkesin ortak kanaatinin çözümün siyasi olması gerektiği yönünde olduğunu belirten Kalın, şunları söyledi:

“İdlib’de son dönemde yaşananları detaylı bir şekilde ele aldık. İdlib hassasiyetini korumaya devam ediyor. Bu konuda mutabakat söz konusu. Özellikle İdlib’e yapılacak bir saldırının sonuçlarının çok ağır olacağı, hem insani krizlere yol açacağı hem yeni bir göç dalgasına neden olacağı, hem de devam etmekte olan siyasi süreçleri dinamitleyeceğine dair genel bir mutabakat var. Felaketi önlemeye dönük ne tür adımlar atabiliriz, bunları değerlendirme imkanımız oldu. Herkesin ortak kanaati çözümün askeri değil siyasi olması. Birleşmiş Milletler çatısı altında devam eden Cenevre sürecinin desteklenmesi, Astana platformunun desteklenmesi ve devam eden başka inisiyatifler var bunların da Cenevre sürecine tanzim edilmesi konusunda genel fikir birliği oluştu.

Oradan neşet edebilecek muhtemel güvenlik risklerini ortadan kaldırma konusunda Türkiye üzerine düşeni elbette yapacaktır ama bu gerekçeyle İdlib’in bombalanması, İdlib’de sivillerin ve muhaliflerin hedef haline getirilmesi kabul edilemez. Bunun yaratacağı sonuçları hepimiz biliyoruz. Bizim uluslararası toplumdan, liderlerden beklentimiz burada Türkiye’ye daha açık, net destek vermeleri. Beklentimiz tabii ki İdlib’te mevcut statünün şu haliyle korunması. Sivillerin korunması, bir insani krizin çıkmaması.”

Basına kapalı gerçekleşen İstanbul’daki toplantıya Rusya Devlet Başkanı Putin’in Danışmanı Yuri Ushakov, Almanya Başbakanı Merkel’in Danışmanı Jan Hecker ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Danışmanı Philippe Etienne de katıldı.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz