‘Avrupa ordusu’ tartışması büyüyor..

0

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ortaya attığı ‘Avrupa ordusu’ fikri, tartışılmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, twitter hesabından Macron’un fikrini eleştirdi.

“I. ve II. dünya savaşlarında Avrupa’ya saldıran Almanya olmuştu.” diyen Trump, “Emmanuel Macron, Avrupa’nın ABD, Çin ve Rusya’dan korunmak için kendi ordusunu kurması gerektiğini savunuyor. Ama I. ve II. dünya savaşlarında Avrupa’ya saldıran Almanya olmuştu. Fransa o zaman ne yapmıştı? ABD kurtarıcı olarak çıkagelmeden önce Paris’te Almanca öğrenmeye başlamışlardı.Ya NATO’ya ödersiniz ya ödemezsiniz!” ifadesini kullandı.

Bu paylaşımının ardından yaptığı seri paylaşımlarda, Macron’un ülkesinde düşük halk desteği nedeniyle kamuoyunun dikkatini başka konulara kaydırmak üzere bu fikri ortaya attığını savunan Trump, “Emmanuel’in problemi şu ki Fransa’da halk desteği yüzde 26’ya kadar düşmüş durumda. İşsizlik oranı ise neredeyse yüzde 10. Yapmaya çalıştığı konuyu değiştirmekten ibaret.” dedi.

Fransa ile ABD arasındaki şarap ticaretinde uygulanan gümrük tarife dengesizliğine dikkati çeken Trump, “Ticarette Fransa mükemmel şaraplar üretiyor. ABD de öyle ancak sorun şu ki Fransa, ABD’nin kendi şaraplarını Fransa’ya satmasını çok zor hale getiriyor, büyük gümrük tarifeleri koyuyor. ABD ise Fransız şaraplarının satışını kolaylaştırıyor, çok cüzi tarifeler uyguluyor. Bu durum adil değil, derhal değişmeli!” diye yazdı.

Fransız halkı için de “Bu arada Fransa’dan daha milliyetçi bir ülke de yok. Çok gururlu insanlar, öyle olmakta da haklılar.” ifadesini kullanan Trump’ın, kendi kampanya sloganını Fransa’ya uyarlayarak “Fransa’yı yeniden büyük yapalım!” sloganıyla paylaşımlarını sonlandırdı.

Merkel: NATO içinde ortak bir Avrupa ordusu ile yer alınabilir

Almanya Başbakanı Angela Merkel de bir gün gerçek bir Avrupa ordusu oluşturma vizyonu üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi. Avrupa Parlamentosunda (AP) Avrupa’nın geleceğine ilişkin konuşma yapan Merkel, birlikteliğin Avrupa’nın başarısı için vazgeçilmez olduğunu belirterek Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin birlikte olduklarında ortak çıkarlarını ve değerlerini daha iyi savunabileceklerini ifade etti.

AB’de askeri alanda yapısal olarak önemli ilerlemeler sağlandığını vurgulayan Merkel, “Bir gün gerçek bir Avrupa ordusu oluşturma vizyonu üzerinde çalışmalıyız.” dedi. Merkel, bu ordunun NATO’ya karşı bir ordu olmayacağının altını çizerek, NATO içinde ortak bir Avrupa ordusu ile yer alınabileceğini kaydetti.

Avrupa’nın küresel sahnede birliktelik gösterdiğinde güçlü olabileceğini, kayıtsız şartsız başkalarına güvenebilecekleri zamanların bittiğini dile getiren Merkel, bunun Avrupalıların kendi kaderini kendilerinin eline almaları gerektiği anlamına geldiğini bildirdi.

Avrupa’yı 2015’te etkileyen mülteci krizini hatırlatan Merkel, “2015’ten önce mülteci konusunun AB’nin ortak bir konusu olduğunu kabul etmek uzun sürdü.” ifadesini kullandı. Merkel, AB’nin dış sınırlarını koruması gerektiğini, bunun için Sahil Güvenlik Ajansının (Frontex) güçlendirilmesini istedi.

AB’de bütçe tartışmalarını da değerlendiren Merkel, sorunlarını, taahhütlerini dikkate almayarak ve yeni borç alarak çözmek isteyenlerin Avro Bölgesi’nin istikrarını tehlikeye attığını kaydetti. Angela Merkel, ortak para biriminin, her üyenin kendi sorumluluklarını yerine getirdiğinde işlevsel olabileceğini söyledi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz