HDP Eş Genel Başkanı Temelli: Türkiye halkları tercihini demokrasiden yana yapacaktır

0

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli’nin görüşmesinin demokrasi ittifakına karşı Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde de olacağını gösterdiğini ifade etti.

“Yerel yönetimlerde tercihini demokrasiden yana yapanlar Türkiye’de tercihini barıştan yana yapanlar şimdi sesini yükseltmelidir.” diyen Temelli, şunları söyledi: “Ya demokrasi ya faşizm diyoruz. İnanıyoruz ki Türkiye halkları tercihini demokrasiden yana yapacaktır. 12 Eylül rejimine karşı nasıl ki, bir itirazı o koşullarda bile örgütlemişsek bugün de bu itirazı örgütleyebilir ve sandıklara taşıyabiliriz.

Kriz koşullarında yaşıyoruz. Krizin temel dinamiğinin sadece Türkiye koşularından kaynaklanmadığını biliyoruz. Türkiye’de neo-liberal sistemin yarattığı tahribatı görmeden sadece devlet meselesiyle değil; kapitalizmin sorunları ve devletin kamusal alanı düzenleme meseleleriyle birlikte bu konuyu ele almalıyız. Yerel siyaset meselesi üzerinden siyaseten bir söz söylüyorsak yerelde ekonominin, kapitalist birikim rejiminin tahribatlarına karşı da alternatifler ortaya koymak ve yeni bir şeyler dile getirmek zorundayız. Bir yandan kapitalist sistemin krizini diğer yandan devletin yarattığı tahribatları dile getirirken, devletin ceberut anlayışına karşı yerel demokrasi üzerinden düşünmeyi amaçlıyoruz.

Yerel demokrasi bu anlamıyla bizim açımızdan yol gösterici bir kavram. Yerel demokrasi önemli bir tartışma başlığı. Daha fazla katılımın daha fazla demokrasi anlamına geleceğinden hareketle, temsiliyet mekanizmalarının giderek köreldiği bu sisteme karşı katılımı önceleyen bir anlayışımız var. Üretimin nasıl olacağı üzerinde yoğunlaşıyoruz, üretimin toplumsallaşması ve bu anlamıyla eşitsizliğin giderek azaltılması önceliklerimiz arasında. Katılımcı demokrasiyi, katılımcı bütçe anlayışı ile ele almak istiyoruz. Bütçe aracılığı ile bölüşümü iyileştirmek, adaletli bir gelir dağılımı sağlamak, adaletli bir yerinden yönetimi var etmek önceliklerimiz arasında. Giderek diktatörleşen bir rejime karşı demokrasi mücadelesini yükseltmek için herkesi bu mücadeleye davet etmek istiyoruz.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz