Adalet Bakanı Gül’den Cemal Kaşıkçı açıklaması.. Soruşturma titizlikle ve derinleştirilerek yapılıyor

0

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, resmi işlemler için Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de gittikten sonra bir daha haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili yürütülen soruşturam hakkında konuştu.

Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Gül, yargı makamlarının uluslararası hukuka uygun bir şekilde hareket etmesi gerektiğini hatırlattı. Önemli olanın olayın aydınlatılması olduğunu dile getiren Gül, şunları söyledi:

“Viyana Sözleşmesi’nden kaynaklı bazı hususlar var. Bir konsolosluk binası herhangi bir yer değildir. Viyana Sözleşmesi’nde nasıl davranılacağı çizilmiştir. Bir idari makam buraya hemen gireceğim diye bir karar veremiyor. Sözleşmede yangın, afet gibi ifadeler var. Adli soruşturma derhal başlatıldı. Konsolosluk binasındaki arama için Suudi devletinin kabulü beklendi. Dışişleri Bakanlığı yazışmalar yaptı. Gelecek cevaplar sonrası inceleme gerçekleştirilebildi. Olayı soruşturan adli mercilerimizdir. Elde edilen bulgulara göre adımları atacak olan da adli mercilerimizdir. Soruşturma titizlikle ve derinleştirilerek yapılıyor. Suudi Arabistan ile idari anlamda emniyet, polis diğer kurumlarla görüşmeler devam ediyor. Ne düzeyde bu konuda bir işbirliğine, idari makamlar diğer kurumlar olduğu için bilmiyoruz. Ama savcılıktan bize gelen talebi iletildiğinde bu konuda Suud makamları biraz geç oldu. Kimlerle gireceksiniz, ne yapacaksınız gibi. Savcılık sonra tekrar yazı yazdı.”

Brunson beraat etmedi

ABD’li rahip Andrew Brunson hakkında verilen kararı da değerlendiren Gül, “Brunson ile ilgili mesele çok tartışıldı. ABD’nin de süreçte yapmış olduğu kabul edilemez açıklamalar oldu. Şu açık ve kesin ki hiçbir şekilde yargılamaları yapan Türk milleti adına karar veren Türk yargısı kararını bunlardan etkilenerek vermiş değildir. Başından itibaren bu süreç başlatılmış ve sonuçlandırılmıştır. Adli kontrol ve yurtdışı çıkış yasağı kaldırılmıştır. Bilmemiz gereken bu kişinin beraat etmediğidir. Kararı veren mahkemedir. Mahkeme gerekçeli kararı açıklayınca kararın gerekçesini göreceğiz. Gerekçeli kararı beklememiz gerekiyor.” diye konuştu.

29 Aralık’ta bin 600 hakim, savcı alımı için sınav yapacaklarını açıklayan Gül, mezunlardan bin adli yargı, 100 idari yargı, 500 de avukatlıktan adli yargı için hakim, savcı alımı ilanına çıkacaklarını belirtti.

‘FETÖ’ soruşturmalarından 32 bin, PKK’dan da 10 bin tutuklu hükümlünün cezaevlerinde bulunduğunu aktaran Gül, DEAŞ’la ilgili cezaevlerinde bin 161 tutuklu ve hükümlü olduğunu kaydetti.

CHP’nin İş Bankası hisseleri

MHP’nin af teklifiyle ilgili ise Gül, temel hassasiyetlerinin toplumun hassasiyetiyle aynı istikamette olduğunu belirterek bu konuda kararı verecek olanın siyaset olduğuna dikkat çekti. CHP’nin İş Bankası hisseleri konusunda da Gül, “Bu anlamda bir çalışma Meclis gündemine muhtemelen gelecektir. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu, CHP’ye Atatürk’ün vasiyetini yerine getirmediği için dava açmıştı. Atatürk’ün vasiyeti her iki kuruma bu hisselerin geçmesi, ayakta kalmaları, güçlenmelerine yönelik vasiyettir.” değerlendirmesini yaptı.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz