Başbakan: Eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa bugün görevi bırakacağım

1

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’da sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi. Pazar günü yapılacak referandumda çıkacak kararın ülke ve millet için en iyi karar olacağını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

“Biz, bazıları gibi ‘hayır’ verenleri denize dökmeyi vadetmiyoruz. ‘Hayır’ verenleri, hain ilan etmiyoruz. Biz sadece şunu söylüyoruz. Türkiye, günkü şartlar altında bundan sonra 1982 yılı darbe anayasasıyla yoluna devam mı edecek, yoksa ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine taşıyacak milletle devlet arasında yeni bir sözleşme mi yapacak?

Getirdiğimiz değişiklik, bir hükümet sistemi değişikliğidir. Bu, bir rejim değişikliği değildir. Türkiye’nin rejim meselesi 1923’te bitmiştir. Cumhuriyet, kurulmuştur. Ankara, başkenttir. Dili Türkçe’dir. Bayrağı ay yıldızlı al bayraktır. Türkiye, milletiyle ülkesiyle bölünmez bir bütündür. Bugünlerde artık başka bir şey bulamayanlar, ‘Türkiye, eyalet sistemine geçecek’ diyorlar. Şimdi onu yaymaya başlıyorlar.

Eyalet sistemi dediğiniz şey, bir merkezi hükümet olur, federal hükümet bir de hükümetçikler olur. Eyalet sistemi budur. Yani Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin yanında bir de Konya’da bir yerel hükümet; böyle bir şey var mı? Türkiye’nin cumhuriyetle beraber üniter devlet yapısı anayasanın ilk 3 maddesinde tanımlanmıştır. Yerini almıştır. Bunun üzerine tartışma yapmak, bu ülkeye çok büyük haksızlıktır.

Eğer bu anayasanın herhangi bir yerinde eyalet varsa eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa ben, bugün bu görevi hem parti genel başkanlığını hem de başbakanlık görevini anında bırakacağım. Biz, hayatımızı bunun için verdik. Mücadelemiz bunun için. Böyle bir iftirada bulunmak, şehitlerimizin ruhunu incitmektir. Buradan soruyorum. Bu iftirayı atanlar, aynı şeyi yapabilecekler mi? Getirin, şu anayasanın neresinde eyalet varsa gösterin, ispat edin; ben, bütün görevlerimi bırakacağım. Siz, aynı şeyi yapacak mısınız?

Milliyetçi, ülkücü kardeşlerimizin üniter devlet konusunda hassasiyeti neyse en az bizimki de o kadardır. Aşağı değildir. Bu anayasa değişikliğini Sayın Bahçeli ile MHP ile beraber yaptık. Bu konu, bizim için en öncelikli husustu. Bu konulardaki o titiz çalışmaları şimdi lekelemek, kafa karıştırmak, muazzam bir reformu tartışılır hale getirmek, bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Açık ve net söylüyorum. Yapılan bu anayasa değişikliğinin içinde yer almayan hususlarla ‘Eyalet gelecek, eyalete kapı açılacak’ gibi laflarla itibarsızlaştırmaya çalışanlar, toplumdan gerekli desteği bulamayanların başvurduğu bir iftira dışında bir şey değildir. Bu konuda esas olan anayasanın içinde yazılanlardır, esas olan bu ülkenin başbakanı olarak bizim söylediğimizdir. Cumhurbaşkanı’mızın söylediğidir. Bunun dışında söylenenlerin hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur.”

1 Yorum

  1. Biz biliyoruz ki,sayın başbakanın,gerçekte bir önemi ve yeri yoktur, yetki piramidinde. Nitekim son Hollanda olayında bakanı ile arasında geçen konuşma bu durumu iyi anlatıyor. Bu nedenle bu eyaket konusunu da kendisinin bilmesine ya da etkisi olmasına imkan bulunmadığı da açıktır. İstifa resti “Kuru sıkı” olmuş o yüzden…Kaldı ki, eğer Evet çıkarsa,hem de sadece 2 gün sonra,sayın başbakanın zaten bir meşruiyeti kalmayacak. O sebeple istifa etse ne olur etmese ne olur.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz