Başbakan Yıldırım: Kendi ikbal hırsları için milyonlarca insanı maceraya sürüklemede tereddüt etmediler

0

Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Akademik Yılı Açılışı töreninde konuştu. Rektör Prof. Dr. Yücel Acer tarafından biniş giydirilen Yıldırım, şunları söyledi:

“Şimdi Kuzey Irak’ta bir referandum oldu. ‘Efendim şimdi Kürtlerin daha iyi şartlarda yaşamasına niye karşı çıkıyorsunuz?’ Kim vadediyor, oradaki Kürtlerin daha iyi şartlarda yaşayacağını kim söylüyor? O referandumu bütün dünyaya inatla, Türkiye’nin ikazlarına inatla, Irak merkezi hükümetinin açıkça karşı çıkmasına, İran’ın, komşu ülkelerinin karşı çıkmasına rağmen inatla yapmak isteyen, yapan bu yöneticilerin orada yaşayan Kürtleri, Arapları, Türkmenleri, Asurileri, Ezidileri, Keldanileri düşündüğünü mü zannediyorsunuz? Kendi ikbal hırsları için, kendi iktidarlarının devamı için milyonlarca insanı maceraya sürüklemede tereddüt etmediler. Asıl sorunlar bundan sonra başlıyor.

Avrupa Birliği’nden şunu bekliyoruz; gelecek vizyonunuzu belirleyin artık. Nereye gitmek istiyorsunuz, kiminle gitmek istiyorsunuz. Türkiye mecbur değil size. En fazla sizin kazancınız. Türkiye’yi bu sisteme dahil etmenin Avrupa’ya Türkiye’den daha fazla faydası var.

Üniversitelerde de sınavlar basitleştirilecek. Buna benzer bir şey. Bir sınav olacak tek bir sınav bir müddet daha ama bu da esasında ortaokuldan, liseden gelen başarıyla birleştirilerek bu sınav gerçekleştirilecek. Bu sınav tek başına belirleyici bir sınav olmayacak.

TEOG neden değişiyor? TEOG’un ne olduğunu bilmeden konuşuyor, koca koca unvanları var. TEOG 8. sınıfın ilk ve ikinci sömestrdaki sınavın sorumlu tutulmasıdır. Öğrencinin kaderini bir sınava bağlamayalım. Ortaokuldaki öğrencinin liseye hazırlanması lazım. Nereye gidecekse ikinci dört yılda şekillenmesi lazım. Yeni uygulama bunu getiriyor. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor. 5-6-7-8. sınıf. Ayrıca derslerdeki ilgisi ne tarafa gidiyor? Buralar izleniyor, buna belirli bir oranda da katkı yapan yine 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları da soru bankasından geliyor. Burada elde edilen sonuç 4 yılın sonucu ile birleştiriliyor bir mezuniyet puanı ortaya çıkıyor, sonuca göre öğrenci yerleştiriliyor. Sınav test olmayacak, açık uçlu soru sorulacak.

Bir de burada sorular test değil. Bayağı sınıfta yaptığı klasik sorular olacak. Açık uçlu sorular. Sosyal bilgiler, şunu anlat. Matematik, şu problemi çöz. A şıkkı, B şıkkı, C şıkkı yok.”

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz