Belediye Köpek Barınağındaki Köpek Sayısı Nasıl Azaltılır? Elcevap: Barınağa Pit Bull Koy!…

0
Prof. Dr. Orhan Yılmaz

Mart Ayı’nın son günlerinde bununla alakalı bir olay Çanakkale’de yaşanmıştır. Basında çıkan haberlere göre, Çanakkale Belediyesi Köpek Toplama Ekibi birkaç Pit Bull ırkı köpek yakalıyor ve Çanakkale barınağına getiriyor. Bu hayvanların, diğer hayvanlara karşı saldırgan olduğu bilinmesine rağmen, serbestçe diğer köpeklerin içine bırakılıyor. Bu sefer Pit Bullar doğal olarak barınaktaki diğer köpeklerden bazılarını parçalıyor. Herhalde barınak ilgililerinin de amacı bu olsa gerek: Pit Bullar diğer köpekleri öldürsün, barınaktaki hayvan sayısını azalsın. 

Barınakta köpek katliamı olunca, bu yerel basında gündem oluyor. Bunun üzerine Lapseki Belediyesi Yetkilileri, kendi barınaklarında ayrı bölme olduğu ve bu Pit Bulları o bölmeye koyabilecekleri gerekçesi ile istiyor. Bunun üzerine Çanakkale Belediye Köpek Barınağı yetkilileri o Pit Bullar ile birlikte bir miktar başka sokak köpeğini de Lapseki’ye aktarmaya karar veriyorlar.  

Ancak herhalde yine aynı amaçla, “Pit Bullar Lapseki’ye giderken araçtaki diğer köpekleri öldürsün, köpek sayısını azaltsın” mantığı ile Pit Bullar ile diğer zavallı sokak köpeklerine aracın aynı bölmesine koyuyorlar. Elbette tahmin edilen oluyor. Lapseki’ye gelindiğinde köpekleri çıkarmak için aracın kapısını açtıklarında, diğer köpeklerin yolda Pit Bullar tarafından parçalanmış olduğunu görüyorlar.

Köpek barınağında çalışıp da, Pit Bulların diğer köpeklere zarar vereceğini bilmemek için ya eşek beyni yemiş olmak lazım, ya da o kişilerin kafatasında beyin yerine saman olması lazım. Eğer ortada kasıt yoksa benim aklıma başka bir şey gelmedi. Bu kişilerin beyni bence tıp öğrencileri tarafından bir yüksek lisans ya da doktora tezi olarak iyice incelenmelidir. 

Tekrar köpeklerin Lâpseki yolunda Pit Bullar tarafından parçalandığı haberi yerel basında yer alınca, haklı olarak olayı duyan hayvan severler ayağa kalktı. İsmi mahfuz olayı duyan İzmirli bir hayvan sever hemen uçağa atlıyor ve gerekli bağlantıları da varmış ki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bu sorunu yüz yüze görüşüyor. 

Olayın gerisini artık hepimiz biliyoruz. Soylu hemen olayı soruşturmak için müfettiş görevlendiriyor. Müfettişler de olayda sorumlulukları olduğu gerekçesi ile Çanakkale Belediyesi başkan yardımcısı ile hayvan barınağı sorumlu veterinerini görevden alıyorlar. 

Görevden el çektirilen bu hayvan barınağı sorumlu veterinerinin bu tip olaylar konusunda sicil dosyasının oldukça kötü ve kabarık olduğu yine birçok kişiden aldığımız duyumlar. Peki, bu kadar kötü ve kabarık dosyası olan bu veteriner niçin belediye köpek barınağında görev yapıyor derseniz, Çanakkale’de yaygın şekilde konuşulduğu gibi, kendisi belediye başkanın akrabası imiş. 

Şaşırdık mı, hayır şaşırmadık. 

Eğer dayın varsa, sen her türlü ayı formuna girebilirsin…

Pit Bull sorunu önemli bir sorun. Konunun yasal yönüne bakılacak olursa, elimizde 24 Haziran 2004 tarihinden kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu bulunmaktadır. Bu kanunun 14. Maddesinin (l) bendi, “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek” amir hükmünü içermektedir.

Yine aynı kanunun 28. maddesinin (k) bendi “14 üncü maddenin (l) bendine aykırı davrananlara hayvan başına 3.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir” amir hükmünü getirmektedir.

Toplumsal bir sorumluluk olarak, eğer sokakta/caddede herhangi (ağızlık takılmış, zinciri kısa dahi olsa) bir Pit Bull köpeğinin gezdirildiğini görürseniz, hemen 112 numarayı arayarak kolluk kuvvetlerine haber verin. Kolluk kuvveti, örneğin polis veya jandarma geldiğinde hemen sahibi ile köpeği birlikte zapt etmek, sahibine 3.000 TL para cezası kesmek sorundadır. Ayrıca belediyenin hayvan barınağı yetkililerini arayarak, köpeğin barınağa alınmasını sağlamakla kanunen yükümlüdür. 

Belki konuya vakıf olmadığı için polis bu prosedürü uygulamak istemezse, yaka numarasını alarak kendisini görevi ihmal ettiği gerekçesi ile savcılığa, CİMER’e vs. şikâyet edeceğinizi belirtin ve şikâyet edin. Bu da o kolluk görevlisi için öğretici bir davranış olacaktır.

Bu konuşmalar olurken yanınızda şahit olması, eğer yoksa cep telefonu ile konuşmayı sesli veya görüntülü kayıt etmeniz çok önemlidir. Vatandaşlık görevinizi yaparken karakolluk olmanız durumunda sizi kurtaracak olan bu şahit ile cep telefonu kayıtlarıdır.

Hepinize köpek saldırısız ve ısırıksız günler dilerim.

Önceki İçerikKonut fiyatları yüzde 96 arttı.. 
Sonraki İçerikHerkesle Anlaşan Hiç Kimseyle Anlaşamaz!
1962, Etimesgut doğumlu. Tokat’ın Zile İlçesi’nden Atatürkçü, milliyetçi, zooteknist, SP seveni, Alevî dostu, evcil hayvanların fahri avukatı, feminist ve motosikletçi bir köylü çocuğudur. 1984 yılında Ankara Ziraat F., Zootekni B.’nü bitirdi. 1997'de Birleşik Krallık, U. of Aberdeen’de yüksek lisans, 2007'de Ankara Ü., Fen Bil. Enst. (Zootekni B.)’nde doktora çalışmasını tamamladı. Mesleği ziraat dışında, Çerkez Kültürü ve Alevilik gibi sosyal alanlarda da amatörce akademik çalışmalar yapmaktadır. Kitap okumak ve motosiklet kullanmak özel ilgi alanlarıdır. “Hayvanları sevmeyen, insanları da sevmez” görüşünü savunan, hararetli bir hayvan sever ve hayvan hakları savunucusudur.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz