Denge ve denetlemeli bir Parlamenter Sistem için rapor..

0

Denge ve Denetleme Ağı (DDA) Demokrasi Masası Buluşmalarında, alanında uzman isimler farklı masalarda bir araya gelerek denge ve denetlemeli bir parlamenter sistem için temel ölçütleri belirledi. Çalıştay sonucu ortaya çıkan temel ölçütler rapora dönüştürüldü. DDA’nın düzenlediği online bir lansmanla tanıtılan rapor, siyasi partilerle de paylaşılacak.

DDA’nın Aralık ayında düzenlediği Demokrasi Masası Buluşmaları kapsamında Yasama, Yürütme, Yargı, Yerel Yönetimler ve Siyasi Partiler ve Seçim Sistemi konu başlıkları üzerine oluşturulan online yuvarlak masalarda, sivil toplum örgütü ve medya kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, eski bürokratlar ve alanında uzman kişilerden oluşan 61 isim Denge ve Denetlemeli Bir Parlamenter Sistem İçin Temel Ölçütler Çalıştayı’nda bir araya gelmişti.

DDA Genel Koordinatörü Hayriye Ataş, Türkiye’de bir süredir muhalefet partilerinin güçlendirilmiş parlamenter sistem ya da iyileştirilmiş parlamenter sistem gibi kavramları yeni bir sistem değişikliği üzerinden çalıştığını belirtirken önümüzdeki seçim sürecinde ve sonrasında da hükümet sistemi tartışmalarının gündemin belirleyicisi olacağını söyledi.

Sistem tartışmalarının yoğunluk kazandığı bu dönemde sadece siyasi partiler arasında yürütülen bir müzakere alanının mevcut olduğunu dile getiren Ataş, “Bizler bu yapmış olduğumuz çalışmayla birlikte sistem tartışmasına ilişkin somut önerilerimizi geliştirmemizin yanı sıra Türkiye’nin bu kutuplaşmış siyasi ortamında bu gibi konuların katılım, etkin müzakere, çoğulcu bir perspektifle ele alınmasının toplumun politikaları içselleştirmesinde ve sahiplenmesinde ne kadar önemli olduğunu da ortaya koymak istedik.” dedi.

Seçim sisteminden kamuda liyakata, yargı bağımsızlığından toplumsal cinsiyet eşitliğine dair pek çok alanda somut önerilerin yer aldığı raporda parlamenter sistem tartışmalarına denge ve denetleme ölçütleri üzerinden bakmanın Türkiye’nin önümüzdeki süreçte tekrar demokratikleşme patikasına girmesi açısından yaşamsal nitelikte olduğu vurgulanıyor.

Raporda devam eden parlamenter sisteme geçiş müzakerelerine de değiniliyor ve şu ifadelere yer veriliyor: “Parlamenter sisteme geçiş tartışmaları ve reform çalışmaları incelendiğinde sürecin çoğunlukla siyasi partiler arasında devam eden müzakerelerle devam ettiği görülmektedir. Farklı görüşlerden ve farklı alanda çalışan sivil toplum, akademi, medya ve diğer paydaşları bir araya getirerek somut öneriler geliştirmenin bu çalışmalara önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz.” Rapor..

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz