Hakim ve savcı yardımcıları geliyor..

0

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CNN Türk’te konuştu. Ana meselelerinin niteliği artırmak olduğunu dile getiren Gül, hukuk fakülteleri ile öğrenci sayılarının azaltılması gerektiğini belirterek daha nitelikli öğrencilerin gideceği bir sistemi hocalarla birlikte araştırdıklarını kaydetti.

Adalet sisteminde yapılacak yeni uygulamalar hakkında konuşan Gül, şunları söyledi: “Hakim ve savcı yardımcılığı sistemi gelecek. Türk hukukuna ilk kez dahil edilecek olan bir sistem. Biz şunu getiriyoruz: Fakülteden mezun olan adaylar, belli bir dönem hakim/savcı nezaretinde yapılan işlemleri izleyecek. ‘Nasıl karar verilir, nasıl işlem yapılır’ bunu görecek. Kürsünün bir yanında durarak hakim/savcı nezaretinde yapılan işlemleri görerek pratik yapacak. Sonrasında bir sınava tabi tutulacak. Geçerse cübbeyi giyip kürsüye hakim oalrak çıkabilecek. Kazanamazsa hakim yardımcısı olarak devam edecek.

2019 yılının hem hukuk devletinin daha da gelişmesi hem de demokratikleşme konusundaki engelleri aşacağımız bir yıl olmasını diliyoruz. Bu konuda hükümetimiz de yoğun çalışmaları var. FETÖ’nün bu yapıya verdiği zararları da atlamamak lazım. Güven veren adalet öngörülebilir.”

Af konusunda ise Gül, “Asla toplumu rahatsız edici bir af çalışması olmayacak. Ancak infaz düzenlemesi konusunda olur mu olmaz mı; çalışmalar devam ediyor. Elbette siyasetin vereceği bir karar.” diye konuştu.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında da Gül, “Türkiye bu süreci başından itibaren büyük bir titizlikle takip etti ve takibini sürdürdü. Bu konuda Cumhurbaşkanımız her platformda, diplomatik alanlarda bu konuyu gündeme getirdi. Tüm delilleriyle, gerçekleriyle oalyın ne olduğunu söyledi. Öyle oldu ki üstü örtülecek, ‘Allah bilir kimin üzerine fatura edilecek bu mesele’ konusunda ne olduğu Suud taraflarınca da artık inkar edilmeden Türkiye’nin bu karar tutumuyla, başarılı süreciyle herkes olayın ne olduğunu yavaş yavaş anladı.” dedi.

120 bin dava ara bulucuyla sonuçlandı

Yargıdaki iş yüküne değinen Bakan Gül, yaklaşık 11 milyon ceza hukuk dosyasının bir yılda hakim ve savcıların önünden geçtiğini, bu dosyaya 21 bin hakim ve savcının baktığını ifade etti. Bu iş yükü fazlalığından dolayı da yargıya güvenin azaldığını belirten Gül, şunları kaydetti:

“Bir sene sonraya duruşma günü alındığınız bir yerde karar ne zaman çıkacak? Bu konuda sayı itibarıyla önemli mesafeler aldık. Yargıya intikal eden dosyayı azaltmak önemli bir strateji. Nasıl olacak peki? Mahkeme dışı yollarla, ara buluculuk, uzlaşma yolları. Ara buluculuk uygulamasıyla bazı konuların yargıya gelmeden anlaşılması yolununda önemli adımlar attık. İş davalarında 120 bin dava açılmadan iki tarafın anlaşmasıyla sonuçlandı. Yüzde 60 dosya dava açılmadan anlaşmayla sonuçlandı.

1 Ocak itibarıyla ticari davalarda da ara buluculuğu gündeme getiriyoruz. Yaklaşık 200 bin dosya mahkemeye gelmeden taraflar masaya oturacak. Bunu daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. Ceza davaları da savcılık ve asliye cezaya konu olmadan, taraflar bir araya gelip, iki taraf da memnun bir şekilde anlaşıyor. Bu uzlaştırma, ara buluculuk süreçlerini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.”

Elektronik tebligatın da bu süreçlerden biri olduğunu belirten Gül, “Elektronik tebligat da 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecek. Yaklaşık 40 milyon adli tebligat, posta aracılığıyla adresinize geliyor. Avukatlar ve kurumlara tebligat 1 Ocak itibarıyla elektronik yolla gelecek. Ama ben vatandaş olarak talep edersem, bana elektronik tebligat da gelecek. Mahkemeden, belediyeden ya da herhangi bir kurumdan tebligat cep telefonunuza geliyor. Mail adresi veriliyor aynen TC kimlik numarası gibi. Oraya tebligat yapıldı, sistem kendisine ulaştığını görüyor. Gördükten 5 gün sonra tebligat yapılmış sayılıyor. Böylece tebligat yapılmadan hak kayıplarının önüne geçilmesi önlenecek. Vatandaşlar için talebe bağlı ama kurumlar için zorunlu. ” diye konuştu.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz