Koreli liderler üçüncü kez biraraya geldi..

0

PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunları ile birlikte Kuzey ve Güney Kore arasında verilen barış mesajları sayesinde Kore Yarımadası bir tarihi zirveye daha tanık oluyor. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Pyongyang’de biraraya gelerek son 11 yılda Kuzey’e giden ilk Güney Kore lideri oldu.

2018 yılı içerisindeki üçüncü zirve için kalabalık heyetler eşliğinde buluşan liderler görüşmeler öncesi havalimanında gerçekleştirilen karşılama töreninde kameralara sıcak ve samimi pozlar verdi.

Moon ve eşi first lady Kim Jong-sook’u Kim’in eşi Ri Sol-ju ve kız kardeşi Kim Yo-jong karşıladı. Karşılamada ellerinde Kuzey Kore ve Birleşik Kore bayrakları tutan yüzlerce kişinin de hazır beklediği görüldü. Daha sonra Pyonyang şehrine giden liderleri yine yolda on binlerce Kuzey Koreli ‘Birleşme’ sloganı ile karşıladı.

Amaç Başkan Donald Trump koltuğundan olmadan görüşmeleri canlandırmak

Nükleer silahlardan arınmanın ve kalıcı barış için atılacak adımların ana gündem olarak konuşulacağı zirve aslında Amerika Birleşik Devletleri ile Kuzey Kore arasında askıya alınan görüşmeleri yeniden canlandırma amacı taşıyor. ABD Kuzey Kore’yi denüklerizasyonu söz verilen ölçüde ve hızda gerçekleştirmemekle suçluyor ve gizli şekilde nükleer çalışmaların devam ettirildiğine inanılıyor. Kuzey Kore ise iddiaları yalanlıyor ve varolan güvensizlikten ABD’nin sorumlu olduğunu ileri sürüyor.

Moon Jae-in ise ABD Başkanı Donald Trump’ın görev süresi bitmeden veya bu süreden de önce başına azil süreci gibi bir iş gelmeden başlamış olan tarihi görüşmeleri tamamına erdirmek ve bölgede kalıcı barışı tesis etmek istiyor.

21 Eylül’e kadar sürecek olan zirvede ayrıca başarılı denüklerizasyon sonrası olası ticaret ve yatırımların da ele alınması bekleniyor. Moon bu alanda Kuzey Kore’yi motive etmek için önemli bir ekonomik gücü elinde tutuyor. Bunun için kendisi ile birlikte Samsung, LG ve Hyundai Moto gibi teknoloji devlerinin üst düzey isimlerini de Pyonyang’e getirdi ve bu kişiler heyetlerarası toplantılarda da hazır bulunacak ve bizzat Kuzey Kore Ekonomi Bakanı Ri Ryong Nam ile görüşecekler.

Kuzey Kore’ye ayak basan son Güney Kore liderleri Kim Dae-jung (2000) ve Roh Moo-hyun (2007) olmuştu.

Kore için yeni bir gelecek başlıyor

Liderler, görüşmede bir dizi önemli karar aldı ve anlaşmaya imza atarken, bu zirveyi yeni bir geleceğin başlangıcı olarak tanımladı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Moon, tarafların “nükleer silahlardan arındırılma konusunda bir yöntem üzerinde” anlaşmaya vardıklarını söyledi. Kim de bu zirveyi askeri barışın sağlanmasına yönelik “büyük bir atılım” olarak tanımladı.

Liderlerin iki ülke arasında demiryolu bağlantısı kurma, ailelerin yeniden birleşmesine izin verme ve sağlık hizmetleri alanında işbirliğine gitme konusunda da anlaşmaya vardıkları açıklandı. Taraflar, varılan kararlarla ilgili bir anlaşmaya da imza attı.

Moon imza töreninin yaptığı açıklamada, “Kuzey, ilgili ülkelerden gelecek uzmanların eşliğinde Tongchang-ri füze motoru test alanını ve füze fırlatma tesisini tamamen kapatmayı kabul etti” dedi. Kim de “yakın bir gelecekte Seul’u ziyaret edeceğine” söz verdiğini belirtti. Bu ziyaretin gerçekleşmesi halinde, Kim Güney’e giden ilk Kuzey Kore lideri olacak.

İki ülke ayrıca 2032 Yaz Olimpiyatları’na evsahipliği için ortak başvuru yapacaklarını da açıkladı. Aralarında ateşkes anlaşması olan ancak halen bir barış anlaşması yapılmadığı için teknik olarak savaş hali devam eden Kuzey Kore ile Güney Kore arasında görüşmeler bu yıl içinde başlamıştı. Nisan ayındaki tarihi zirveden bu yana bu, iki liderin yaptığı üçüncü görüşme oldu.

İlk temas nasıl olmuştu?

Moon ve Kim, 27 Nisan 2018’de iki ülke sınırındaki Panmunjom Köyü’nde bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Moon, 27 Nisan’daki görüşmede Kim’in isteği üzerine Kim’le el ele tutuşup önce sınırın Kuzey Kore tarafına geçmiş, ardından Güney Kore tarafına geri dönmüştü. İki lider, nisan ayında yapılan tarihi zirvenin ardından 26 Mayıs’ta da bir araya gelmiş ve ülkeleri arasındaki barış sürecini ele almıştı.

Kaynak: Euronews

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz