Kosova: PDK-LDK hükümeti güvensizlik oyu ile devrildi!

1

Kosova’da hükümet 10 Mayıs2017 tarihinde devrildi. Parlamenterlerin verdiği “güvensizlik oyu” ile düşen hükümete, hükümetin büyük ortağı olan PDK da güvensizlik oyu verdi. PDK yaptığı açıklamada gerekçe olarak “hükümeti ekonomik başarısızlıkla” suçlamıştır.

Sırplar ve azınlıkları da bünyesinde bulunduran koalisyon hükümetinin büyük ortağı PDK ve hükümeti başarısızlıkla suçlayan da PDK. Toplam 19 hükümet üyeliğinden (bakanlık) 6 bakanlık PDK’nındır. Üstelik ekonomik kalkınma bakanı da PDK’dandır. Bu işte bir gariplik var.

Muhalefetteki Kosova için Girişim Partisi(Nisma), Kosova’nın Geleceği İçin İttifak Partisi(AAK) ve Kendin Karar Al Hareketi (Vetevendosje) ’nin önerisiyle yapılan oylamada, 115 milletvekilinden 78’i hükümete güvensizlik oyu verdi.

LDK başkanı İsa Mustafa’nın başbakanlığında kurulmuş PDK ve LDK hükümeti, PDK’nın da güvensizlik oyuna destek vermesi ile, hükümet kendi kendini düşürmüş oldu.

Cumhurbaşkanı Haşim Taçi parlamento kararını onayladı. Bu durumda erken seçime gidilecek ve cumhurbaşkanı 30-45 gün içinde seçim olacak şekilde bir tarih belirleyecek. Tarih cumhurbaşkanının yarın parti liderleri ile görüşmesi sonrası netleşecek. PDK, hükümetin yıkılmasına destek vermelerini, Kosova ekonomisinin zayıflamasına bağlamaktadır. LDK lideri ve başbakan İsa Mustafa ise, bu hükümet döneminde ekonominin en çok başarılı dönem olduğunu, muhalefet ve PDK’nın bu kararlarının politik olduğunu açıkladı.

Mevcut hükümet AB’nin de tavsiyeleri ile Sırplar ve diğer etnik grupları da bünyesine alan, Kosova siyasetinin iki büyük partisinin koalisyonu olarak kurulmuştu, yani büyük koalisyon. Büyük kararları alabilmek, hükümeti güçlü tutabilmek, AB süreci için yapılması gerekenleri daha cesaretle gerçekleştirebilmek amaçlanmıştı.

Peki arkasında AB’nin de olduğu, sayısal bir zayıflığı olmayan büyük koalisyon neden bozulmuş oldu.?

Kosova siyaseti uzun zamandır kaynıyordu esasen. PDK bir çok konuda sıkışmış vaziyette idi. Aşağıda detaylarını okuyacağınız konularda iktidarda olarak “evet” demek PDK için çok kolay olmayacaktı.

  1. AB ilerleme sürecinde, komşu ülkelerle, sınırlardaki problemlerin giderilmesi önemli konular arasındadır. Karadağ ile Kosova sınırı, uzun zamandır, küçük toprak parçası olsa da, bir sınır problemi olarak iki ülke ilişkilerini zehirlemektedir. Yaklaşık iki yıldır görüşmeler ve sınır ölçüm çalışmaları yapılmış ve sıra toprak değişimi safhasına gelmiştir. Bu konunun uygulanabilmesi parlamentonun onayını gerektirmektedir. İktidar veya muhalefetin bu konuya açıktan evet diyebilmeleri çok kolay değildir.
  2. Kosova içinde olan Sırp belediyelerinin irtibatlarının gerçekleştirilmesi. Bu çerçevede Kosova’da Sırpların yaşadığı yerlerdeki yerel yönetimlerin, özerk yapıda; yerel yönetim, yerel güvenlik, yerel bütçe, yerel eğitim v.b. konularda haklarının verilmesi ve bu belediyelerin Sırbistanla yerel yönetimlerin yetkileri çerçevesinde işbirliği yapabilmelerininin sağlanması gerekmektedir.
  3. Kosova savaşı sırasında işlenmiş savaş suçlarının ve savaş suçlularının uluslararası mahkeme işleri ile savaş sonrası özellikle LDK partisinin o zamanki kritik yöneticilerinin politik cinayetlerle öldürülmüş olmaları ve bunların da mahkemeye çıkartılma durumu, özellikle PDK yöneticileri için bazı politik riskler getirebilecektir. Kosova’daki uluslararası savcılık ve polis, savaş ve savaş sonrası işlenmiş bütün cinayetlerin dosyalarını hazırlamış ve 2017 dahil bir kaç yıl içinde neticelendirilecektir. Mahkemeler, yöneticilerinden bazılarının savaş suçlarına veya politik cinayetlere bulaştığı iddiası olan, özellikle PDK’yı ciddi şekilde etkileyebilecektir.

Yukarıdaki olaylar; politikayı ve politik aktörleri derinden etkileyecek konulardır. Siyasetin yeniden şekillenmesine sebep olabilecek, yeni siyasi aktörler çıkarabilecektir. Özellikle PDK savaş suçları nedeniyle bir çok üst yöneticisini kaybedebilecektir.

Savaş suçları nedeniyle sıkışacağı değerlendirilen PDK’nın, mahkemeler süreci başlamadan önce seçime gitmeyi değerlendirmiş ve bu nedenle kendi hükümetine güvensizlik oyu vermiş olabileceği değerlendirilmektedir.

Şimdilik bu kadar; gelişmeleri takip edeceğiz.

1 Yorum

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz