Orta Doğu’dan gönüllü savaşçılara onay verdi..

0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Doğu’dan gelecek ve Rusya tarafında yer alacak “gönüllü savaşçıların” Ukrayna’daki çatışma bölgelerine ulaştırılması talimatı verdi.

Putin, çevrim için düzenlediği Güvenlik Konseyi toplantısının başlangıcında, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Ukrayna’daki durumu anlatan raporunu dinledi.

Çoğunluğu Orta Doğu’dan, 16 bin “gönüllünün” Ukrayna ordusuna karşı savaşmak için başvurduğunu bildiren Şoygu, “Özellikle bu talepler para için değil de bu kişilerin arzuları olduğu için tabii ki buna olumlu cevap vermeyi doğru buluyoruz. Birçoğunu biliyoruz, son on yılda en zor zamanda DEAŞ terör örgütüne karşı mücadelede yardımcı oldular.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’ya her taraftan kontrolsüz silah teslimatları olduğunu belirten Şoygu, çatışmalarda Ukrayna güçlerinden kalan silah, mühimmat ve askeri araçların sözde ayrılıkçı yönetimlere devredilmesini teklif etti.

Batı’nın, tehlike altında olmamalarına rağmen durumu kullanarak Rusya’nın batı sınırlarına her geçen gün yeni askeri birlikler konuşlandırdığını söyleyen Şoygu, “Genelkurmay Başkanlığı buna dayanarak batı sınırlarımızı güçlendirmek ve korumak için savaş birimlerini oraya taşımak için plan geliştiriyor.” dedi.

Putin de yaptığı konuşmada, dünyanın her yerinden paralı savaşçıların Ukrayna’ya geldiğini, Ukrayna’nın Batılı destekçileri, Kiev yönetiminin uluslararası hukukun tüm normlarını hiçe sayarak bunu saklamadığını söyleyerek Orta Doğu’dan gelecek ve Rusya tarafında yer alacak “gönüllü savaşçıların” Ukrayna’daki çatışma bölgelerine ulaştırılması talimatı verdi.

Putin, “Bu nedenle, özellikle para için değil de gönüllü olarak gelip Donbas’ta yaşayan insanlara yardım etmek isteyen insanlar görürseniz, onları karşılamak ve çatışma bölgesine gitmelerine yardımcı olmak gerekir.” diye konuştu.

Rus ordusunun eline Ukrayna tarafından geçen Batı yapımı silahların da sözde ayrılıkçı yönetimlere verilmesi fikrini desteklediğini dile getiren Putin, Rusya’nın batı sınırlarının güçlendirilmesiyle ilgili, NATO ülkelerinin bu yönde yaptıkları eylemlere ilişkin ayrı bir değerlendirme gerektiğini ve bu yüzden ayrı bir rapor istediğini ifade etti.

Ukrayna ile müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştireceği görüşmenin basına açık bölümünde değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmelerinde, Lukaşenko’yu Ukrayna konusunda bilgilendireceğine işaret eden Putin, “Özellikle de neredeyse artık her gün yürüttüğümüz müzakereler konusunda bilgilendireceğim. Bu konuda bazı olumlu gelişmeler var. Size detaylı bir şekilde anlatacağım.” dedi.

Putin, Rusya ve Belarus’un gelişmesini önlemek için daima çeşitli girişimlerde bulunulduğunu vurgulayarak, “Şimdi de böyle girişimler var ancak elbette bunların kapsamı daha büyük. Bu zorlukları aşacağımıza ve tersine, daha bağımsız ve daha yeterli bir hale geleceğimize eminim.” diye konuştu.

Rusya’nın yine de bazı sorunlar yaşadığına dikkati çeken Putin, “Sovyetler Birliği yaptırımlar altında yaşadı ve devasa kazanımlar elde etti. Şimdi ekonomimize devasa bir darbe vuruluyor. Ancak son dönemde yaşadıklarımız, Batılıların bize kısıtlamalar getirdiği alanlarda, yeni yetkinlikler edindiğimizi göstermiştir.” ifadelerini kullandı.

Lukaşenko, zor bir dönem geçireceklerini belirterek, kendilerinin sürekli yaptırımlar altında olduğunu hatırlattı. Batı’nın bugünkü yaptırımlarının çok daha büyük ölçekte olduğunu ancak bu yaptırımlara alıştıklarını dile getiren Luşakenko, “Bu yaptırımlar meşru ve yasal değil, bütün uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır.” dedi.

Yaptırımların kendileri için “fırsatlar zamanı” olduğunu söyleyen Lukaşenko, Sovyetler Birliği döneminde de yaptırımlar olmasına rağmen normal bir şekilde yaşadıklarını ve geliştiklerini ifade etti. Ukrayna’ya olan savaşı zamanla halklarının anlamaya başladığını belirten Lukaşenko, öncelikle Ukraynalı güçlerin bu savaşı başlattığını öne sürdü.

Lukaşenko, “Belarus’a saldırmaya başlayacaklardı. Eğer operasyonun başlamasından 6 saat önce, 4 pozisyona saldırı yapılmasaydı, Belarus’ta tatbikat yapan Rus ve Belarus askeri birliklerine saldıracaklardı. Bu yüzden bu savaşı biz belirlemedik. Onlar sadece Donbas’a değil, Belarus’a da saldırıda bulunacaktı.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’daki yabancı savaşçıların Belarus sınırı boyunca ilerleyerek Çernobil Nükleer Santrali’ne doğru gittiğini tespit ettiklerini aktaran Lukaşenko, bunların amacının Rus askeri birliklerinin yolunu kesmek, Belarus’ta kalan Rus birliklerine saldırmak ve doğrudan Belarus birliklerini Ukrayna’ya saldırmaya çekmek amacı taşıdığını savundu. Lukaşenko, bu paralı savaşçıların Çernobil Nükleer Santrali ile ilgili olarak ne yapacaklarının ise öngörülemeyeceğini dile getirdi.

Batı’nın başarılı olması halinde bölgenin geri kalmış olabileceğine dikkat çeken Lukaşenko, “Bu yüzden bu zaman fırsatlar zamandır. Eğer biz durumu ayarlarsak, 6 ay sonra ekonomik bakımdan insanlar ne olduğunu unutacak.” dedi.

Ayrıca Lukaşenko, Batı’nın yaptırımları ile ilgili olarak Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ve Avrasya Ekonomik Birliği’nin (AEB) toplanmasını önerdi.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz