Pet şişelerden depreme dayanıklı evler!..

0

Bir inşaat malzemesi olarak plastik atık, garip gelebilir. Ama ucuz, enerji tasarruflu, çevre dostu ve depreme dayanıklı evler inşa etmenin formülü.

Nijerya’nın başkenti Abuja’ya 20 kilometre mesafedeki bir banliyöde, Afrika’nın en büyük plastik şişelerden, kumdan ve betondan inşa edilen evi. İnşatta şu aşamaya kadar 46 binden fazla pet şişe kullanıldı.

Plastik atık 186 milyonluk nüfusa sahip ülkede büyük bir sorun. Plastik şişeler genellikle drenaj sistemlerini tıkıyor. Sağanak yağmur işleri daha da kötüleştiriyor. Hali hazırda her yıl ortaya çıkan 3.2 milyon ton atık için verimli bir atık yönetimi ve geri dönüşüm sistemi bulunmuyor. Bu nedenle geri dönüşüm projeleri her zamankinden daha önemli hale geliyor.

İnşaat mühendisi Yahaya Ahmed, 27 yıl Almanya’da çalıştı. Ülkesine yaptığı ziyaret sırasında büyük çaplı çevre kirliliğinden rahatsız oldu. Ahmed “Birşeyler yapmak zorundaydım. Almanya’da bir arkadaşım bana bu yöntemi anlattı” diyor. Güney Amerika’da inşaa edilen bu tür evlerden ilham almış ve buna Nijerya’da da ihtiyaç olduğunu düşünmüş.

15-24 yaş arasındaki Nijeryalıların dörtte birinin düzenli bir geliri yok. Birçok genç hayatta kalmak için sokaklarda çalışıyor ya da dileniyor. İnşaat mühendisi Yahaya Ahmed, “bu genç insanlar siyasiler tarafından sorunlu insanlar olarak kolayca sömürülebilir veya radikal gruplara katılabilir” diyor ve ekliyor: “Bu yüzden onlara alternatif sunmak istiyoruz.”

Basit ama etkili

Binanın inşa süreci şaşırtıcı derecede basit. Boş plastik şişeler, istiflenmeden ve naylon kordonla bağlanmadan önce kum ve molozla dolduruluyor, daha sonra kil veya harçla sıvalanıyor. Bu yöntem sadece çevre dostu değil, aynı zamanda ucuz. Ortalama bir inşaat maliyetini yaklaşık üçte iki oranında azaltıyor.

Siiba başlangıçta geleneksel duvarcılık mesleğini öğrenmiş. Yedi yıldır tuğla yerine plastik şişeleri sıvıyor. Siiba “Başlangıçta şişelerle çalışmak biraz garipti. Ama tekniği öğrendikten sonra, o kadar da farklı değil.”

Kurşun geçirmez

Bu yenilikçi yapı yönteminin bir diğer avantajı sağlamlığı. Kum dolu şişeler pratikte zararsız. Nijerya’daki projeye ilham kaynağı olan Güney Amerika ülkesi Honduras’taki evler 7.3 büyüklüğündeki depremde bile zarar görmedi. Ayrıca inşaatçılar kurşun geçirmez olduğunu iddia ediyor.

Abuja’daki inşaat projesinde her ebat ve renkteki plastik şişeler kullanılıyor ve inşaatçılar yaratıcılıklarını kullanma fırsatı buluyor. Kuzey Nijerya’nın geleneksel mimarisine uygun olarak evin duvarlarına çeşitli desenler uyguluyorlar. Çimento binaların aksine şişe evler ısıyı emmiyor. Bu yüzden inşaat mühendisi Yahaya Ahmed’e göre klima gerekmiyor.

Usta eğitmen

Yahaya Ahmed, altı ay boyunca bu yeni teknikte tecrübeli duvarcılar yetiştirdi. Alman Kalkınma Bakanlığı tarafından mali destek sağlandı. Yedi yıl önceki öğrencilerinin bir kısmı bugün eğitmen oldu. Ve genç kuşak inşaatçıları eğitiyor. Genç duvarcılarda gelecek de diğer gençleri eğitecek.

Ahmed ve kardeşleri iş aramak için Abuja’ya 500 kilometre mesafedeki Katsina’dan geldi. 15 yaşındaki genç daha önce fayans üreten bir çimento fabrikasında çalışmış. Ahmed, “Şantiyedeki çalışma fabrikada olduğu kadar yorucu değil. Ayrıca düzenli maaş ya da yemek var” diyor.

Kaynak: DW Türkçe

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz