Süper Lig’in Analizi..

0

Galatasaray şampiyonluğuyla tamamlanan 2018-2019 sezonunda yapılan 306 karşılaşmada 821 gol atılırken, maç başına gol ortalaması 2,68 olarak gerçekleşti. Böylece toplam gol sayısı önceki 4 sezonun gerisinde kaldı.

Futbolseverlerin 906 gole tanıklık ettiği geçen sezon, maç başına 2,96 gol ortalamasına ulaşılmıştı. Ligde 908 golün kaydedildiği 2003-2004’ten sonraki en gollü sezon yaşanmıştı. Süper Lig’de 2016-2017 sezonunda 829, 2015-2016 sezonunda 827, 2014-2015 sezonunda ise 873 gol atılmıştı.

Bu sezonun en golcü takımları şampiyon Galatasaray ve üçüncü sıradaki Beşiktaş oldu. Rakip fileleri 72’şer kez havalandıran iki takım, maç başına 2,11 gol ortalaması tutturdu. Ligde 22. şampiyonluğuna ulaşan Galatasaray’da skora doğrudan en fazla katkıyı 14 golle Nijeryalı futbolcu Henry Onyekuru verdi. Sarı-kırmızılı takımın kaydettiği 72 golün 10’unda Mbaye Diagne, 9’unda ise özellikle ikinci yarıdaki performansıyla dikkati çeken Sofiane Feghouli’nin imzası bulunuyor.

Beşiktaş, devre arası takıma milli golcü Burak Yılmaz’ın katılmasıyla ikinci devre hücumda daha etkili bir performans ortaya koydu. İlk devre 28 golde kalan siyah-beyazlı ekip, ikinci yarı ağları 44 kez sarstı. Burak Yılmaz, Beşiktaş’ta sadece ikinci devre forma giymesine rağmen 11 golle siyah-beyazlıların en golcü futbolcusu oldu. İlk devre Trabzonspor’da oynarken 5 gol atan Burak, sezonu böylece 16 golle tamamladı.

Siyah-beyazlıların bir diğer önemli futbolcusu Adem Ljajic de 7’si sezonun ikinci yarısında olmak üzere 9 kez gol sevinci yaşadı. Çaykur Rizespor ve Kasımpaşa maçlarında hat-trick yapan genç futbolcu Güven Yalçın da 8 golle takımına katkıda bulundu.

Beşiktaş ve Galatasaray’ın ardından en fazla golü özellikle iç sahadaki göze hoş gelen futboluyla takdir toplayan Trabzonspor attı. Ligi 4. sırada bitiren bordo-mavili ekip, fileleri 64 kez havalandırken maç başına 1,88 gol ortamasına ulaştı. Sıkıntılı bir sezonu geride bırakan Fenerbahçe ise 44 golde kaldı.

Şampiyonluğu Galatasaray’a kaptıran Medipol Başakşehir, gol yollarında fazla etkili olamazken, savunmasıyla dikkati çekti. Medipol Başakşehir, açık ara “ligin en az gol yiyen takımı” oldu. Topu rakip ağlarla 49 kez buluşturan İstanbul ekibi, 34 maçta kalesinde 22 gol gördü. Hücumda etkili olan Beşiktaş ve Trabzonspor, savunmada ise aynı başarıyı gösteremedi. İki takım, 46’şar gole engel olamadı. Şampiyon Galatasaray 36, Fenerbahçe ise 44 gol yedi.

Süper Lig’in kralı Diagne

Spor Toto Süper Lig’de gol krallığına Senegalli forvet Mbaye Diagne ulaştı. Sezonun ilk devresinde Kasımpaşa, ikinci yarısında Galatasaray forması giyen Diagne, fileleri 30 kez havalandırdı. Diagne, 10 gol attığı Galatasaray’daki performansıyla zaman zaman eleştirilse de Süper Lig’de bir sezonda en fazla gole ulaşan yabancı oyuncu unvanını ele geçirdi. Geçen sezon Galatasaray formasıyla 29 gol kaydeden Bafetimbi Gomis, bu rekoru elinde bulunduruyordu. Diagne’ye gol krallığı yarışında rakipleri yaklaşamadı. Çaykur Rizesporlu Vedat Muric 17, Burak Yılmaz ve Aytemiz Alanyasporlu Papiss Cisse 16’şar golde kaldı.

Spor Toto Süper Lig’de bu sezon en fazla gol 24. haftada kaydedildi. Futbolseverlerin en çok gole tanıklık ettiği söz konusu haftada top 34 kez filelerle buluştu. Ligin en “kısır” haftası ise 14 golün atıldığı 9. hafta oldu.

Spor Toto Süper Lig’de bu sezonki maçlarda en fazla 1-0’lık skor görüldü. Yapılan 306 maçın 49’u 1-0 bitti. Karşılaşmaların 47’si 1-1, 43’ü 2-1, 38’i 2-0, 24’ü 0-0, 22’si de 3-1 sona erdi. Ligde en fazla gol, 27. haftadaki Çaykur Rizespor-Beşiktaş maçında atıldı. Futbolseverlerin 9 gol izlediği karşılaşmayı konuk Beşiktaş, 7-2 kazandı. En farklı galibiyetleri ise Galatasaray, 6-0’lık skorlarla Aytemiz Alanyaspor ve MKE Ankaragücü karşısında elde etti.

Spor Toto Süper Lig’in 2018-2019 sezonunda öne çıkan diğer istatistikler ise şöyle:

En az gol atan takım: Bursaspor (28)

En fazla gol yiyen takım: Kasımpaşa (62)

Sahasında en fazla gol atan takım: Galatasaray (47)

Deplasmanda en fazla gol atan takım: Beşiktaş (35)

Deplasmanda en başarılı takım: Medipol Başakşehir (32 puan)

Deplasman performansı en kötü takım: Akhisarspor (9 puan)

En fazla maç kazanan takım: Galatasaray (20)

En az galip gelen takım: Akhisarspor (6)

En fazla berabere kalan takım: Atiker Konyaspor (17)

Sahasında en başarılı takım: Galatasaray (43 puan)

İç saha performansı en kötü takım: Akhisarspor (18 puan)

Ligin en hırçın takımları Fenerbahçe ve Yeni Malatyaspor

Ligin en hırçın takımları Fenerbahçe ve Yeni Malatyaspor

Spor Toto Süper Lig’de 2018-2019 sezonunu Trabzonspor ve Medipol Başakşehir kırmızı kart görmeden tamamlarken, Fenerbahçe ve Evkur Yeni Malatyaspor hırçın bir görüntü sergiledi. Galatasaray’ın şampiyonluğa ulaştığı sezonda oynanan 306 maçta toplam bin 355 sarı, 79 da kırmızı kart çıktı.

Fenerbahçe ve Evkur Yeni Malatyaspor, 9’ar kırmızı kartla ligin en hırçın takımları oldu. Bu sezon beklentilerin uzağında bir performans ortaya koyan ve ligi 6. sırada bitiren Fenerbahçe’de Slimani, Roberto Soldado (2), Jailson, Roman Neustaedter, Tolgay Arslan, Mehmet Ekici, Hasan Ali Kaldırım ve Sadık Çiftpınar kırmızı kart gördü.

Ligi 5. bitiren ve tarihinde ilk kez UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele etmeye hak kazanan Evkur Yeni Malatyaspor’da ise Issam Chebake, devre arası Fenerbahçe’ye giden Sadık Çiftpınar, Guilherme, Adem Büyük, Erkan Kaş, Mustafa Akbaş (2), Thievy Bifouma ve Arturo Mina oyundan ihraç edildi.

Çaykur Rizespor 8, İstikbal Mobilya Kayserispor ve Göztepe 7’şer kırmızı kartla hırçın ekipler arasında yer aldı. Şampiyon Galatasaray sezonu 3 kırmızı kartla kapatırken, üçüncü sıradaki Beşiktaş’tan ise 5 oyuncu ihraç edildi. Süper Lig’de 18 takımdan 2’si tüm maçları 11 kişi tamamladı. Trabzonspor ve Medipol Başakşehir’in futbolcuları, 34 haftalık periyotta kırmızı kart görmedi.

Bu iki takımdan futbolcusu daha az sarı kart gören Trabzonspor, “ligin en centilmen takımı” oldu. Ligi 4. sırada bitiren Ünal Karaman yönetimindeki bordo-mavili ekip, sezonu 67 sarı kartla kapadı. Şampiyonluğu son haftalarda kaçıran Medipol Başakşehir ise 34 haftada 69 sarı kart gördü.

İlk 33 haftayı 11 kişi tamamlayan Bursaspor, son hafta kızardı. Küme düşen yeşil-beyazlı ekipte Diafra Sakho, 34. hafta Evkur Yeni Malatyaspor ile yapılan maçta oyundan ihraç edildi.

En çok sarı kart görenler

Sarı kart istatistiklerinde ise ilk sırada Atiker Konyaspor yer aldı. Hakemler, 34 maçta sarı kartını 87 kez Atiker Konyasporlu oyunculara gösterdi. Atiker Konyaspor’un ardından MKE Ankaragücü 86, Beşiktaş 85, Galatasaray ve Fenerbahçe 84’er, Akhisarspor 82 sarı kartla sıralandı. En az sarı kart ise Demir Grup Sivasspor’a çıktı. “Yiğidolar” sezonu 61 sarı kartla tamamladı.

Ligde en çok sarı kart 31. haftada görüldü. Söz konusu haftada düdük çalan hakemler, 55 kez sarı kartına yöneldi. Spor Toto Süper Lig’in 11. haftasında 2-2 biten Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin ardından istenmeyen olaylar yaşandı. Karşılaşmanın hakemi Fırat Aydınus, maçın sonunda Galatasaray’dan Badou Ndiaye, Fenerbahçe’den ise Soldado ve Jailson’a kırmızı kartını gösterdi. Ligde en fazla kırmızı kart 10, 11 ve 34. haftalarda çıktı. Söz konusu üç haftada hakemler, 5’er kez kırmızı kartına başvurdu.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz