Türkiye’nin Bağdat eski Büyükelçisi Özçelik: Türkiye’nin Suriye’de attığı adımların çevrede çok negatif etkisi oldu

0

Türkiye’nin Bağdat eski Büyükelçisi Murat Özçelik, Rûdaw televizyonuna konuştu. Bir dönem CHP Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten ve sonra istifa eden Özçelik, Türk ve Kürt halkı arasındaki ilişkilerin iyi bir düzeye gelmesi için çaba gösterdiğini söyledi.

Türkiye’nin Suriye’de attığı adımların çevrede çok negatif etkisi olduğunu savunan Özçelik, şunları söyledi:

AK Parti dışardaki bu durumu, içerideki milliyetçi söylemle kurtarmaya çalıştı. AK Parti dışarıdaki bu durumu, içerideki milliyetçi söylemle kurtarmaya çalıştı. Türkiye’de iki önemli hassasiyet var. Türkiye PKK terörü karşısında aşırı hassas. Barış sürecinde insanlarda şu umut doğdu: Halk, PKK da bu işin siyasetle çözüleceğini anladı diye düşündü.

Herkes terörist ilan edildi

AK Parti, HDP’yi de CHP’yi de karşısına aldı. Herkes terörist ilan edildi. Türk halkının kahir çoğunlu, Kürt-Türk kardeşliği olarak bakıyor konuya. Buradaki Kürt halkı, ‘Türkiye niçin bize bu kadar kötü bakıyor?’ diyor. Bizim de hiçbir yetkilimiz vanayı kapatırız, sizi aç bırakırız demedi son döneme kadar.

Kürt Bölgesi’yle ilişkilerin aynı seviyeye getirilmesi için büyük bir çabaya gerek yok. Türk-Kürt işbirliği bu kadar kolay çökmez. Buna ne siz izin verirsiniz, ne biz. Referanduma net karşı çıkan Bahçeli’dir ve onun arkasından giden AK Parti’dir. Bunun müsebbibi CHP değildir.

AK Parti’nin Güneydoğu’dan elde ettiği oylar ciddi şekilde aşağı inmiştir. Türkiye’deki Kürtlerin AKP’ye oy vermeyeceğini bilmek için kâhin olmaya gerek yok. Sizlerin de sadece liderler seviyesinde değil, halk nezdinde de Türklere mesaj vermeniz gerekir.

AKP ve MHP içinde belli bir kesim, sert üslupla oy devşirebileceğini düşünüyor. Benim Bağdat’ta yaptığım görüşmelerden sonra İranlı yetkililerin arkamızdan gidip aksi konuştuğunu biliyorum. Türkiye olarak, ne Arap’ı Kürt’e, Ne Kürt’ü Arap’a tercih etme niyetinde değiliz.

Kerkük Irak’ın bir kentidir, dolayısıyla bu Irak’ın iç meselesidir

Türkiye’de maalesef halkımız birçok şeyri bilmiyor. Kerkük’te Türkmenler felaket durumda zannediyorlar. Kerkük Irak’ın bir kentidir, dolayısıyla bu Irak’ın iç meselesidir. Yıldırım neden Bağdat’a gitmedi? Çünkü Esad İdlib’den askerinizi çekin dedi. Bağdat’tan, Türk askeri Başika’dan çekilsin denildi.

Türkmenler dahil hiç kimse Heşdi Şabi’yi Kerkük’te görmek istemiyor. Askerlerimiz Başika’da barış için bulunuyor. Kürtleri kesmek için değil. Türkiye Cumhuriyeti Şiileri, Sünnileri tutma siyaseti gütmez. AK Parti’nin bu konularda İran’la aynı fikirde olduğunu düşünmüyorum.

Referandumun olması, Kürt halkının iradesinin beyanıdır

Hükümet medyası Bahçeli’yle beraber sert tavrı sürdürüyor. Bu işler normale oturacak. Bütün partiler içerisinde aklı selim insanlar, Kürtlere karşı işlerin böyle gitmeyeceğini bilir. Kandil ve PKK’nın bir şeyi anlaması gerekiyor: Şiddete başvurarak Kürtlere hiçbir iyilik yapmıyorsunuz.

Türkiye’dekiler Kuzey Kürdistan kelimesine çok kızıyor. Kerkük’teki Türkmenler bu bölgenin sorunlarının çözümüne katkı olacak çabalara girmeli. Heşdi Şabi işlerine girmeyin. Referandumun olması, Kürt halkının iradesinin beyanıdır.

Murat Özçelik Kimdir?

Çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 2005’te Enformasyon Dairesi’nde Daire Başkanı oldu. 26 Aralık 2006’da Irak Özel Temsilci Yardımcısı oldu. 2007’de Irak Özel Temsilcisi olarak görev almış ve 2009 yılında Irak Cumhuriyeti Nezdinde Büyükelçilik yapmış, 22 Ekim 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan büyükelçiler kararnamesi ile merkeze atandı.

Kasım 2011’de atandığı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı görevinden 17 Mayıs 2012 tarihi itibariyle alınıp, Dışişleri Bakanlığı müşavirliğine getirildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli oldu. Eylül 2014’te Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı oldu. Ekim 2014’te CHP Parti Meclisi üyesi ve 3 Kasım 2014 tarihi itibariyle de Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı görevini yürüttü.

 

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz