Netanyahu Trump’tan istediğini aldı.. Dünya daha güvensiz..

1

İleride “Ortadoğu kökenli Batılı hedeflere yönelik terör eylemlerini bu boyuta çıkaran kırılma noktası neydi?” diye soracaklara.. “ABD’de yeni seçilen başkan Donald Trump’ın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşmesi” diyebileceğiz.

Şu ana kadar o soruya bizim cevabımız “11 Eylül (2001) saldırıları sırasında Beyaz Saray’da George W. Bush’un oturuyor olması ve onun olaya verdiği yanlış tepki” diyebiliyorduk.

ABD ve Batı’ya yönelik öfkeli tepkinin altında ‘Filistin sorunu’nun yattığını görememişti Bush ve teröre devlet terörüyle cevap vermeyi uygun görmüştü.

Trump ise..

Dün başkan seçildikten sonra Beyaz Saray’da kabul ettiği Netanyahu’ya ülkesinin iç politikasında aşırılarla birlikte kullanacağı pek çok malzeme verdi Trump.

1947’den beri BM kararlarında ‘iki devletli çözüm’ kararları yer alır. ABD’nin üzerine yatırım yaptığı ve milyarlarca dolar harcadığı nihai çözüm ‘iki devletli’dir.

İsrail devleti yanında Filistin devleti…

Trump o politikadan vazgeçildiğini açıkladı.

Ondan cesaret alan Netanyahu da, Trump’a, Suriye’den aldığı ve anlaşmayla geri vermek üzere elinde tuttuğu “Golan tepeleri üzerinde egemenliğimizi ilan etmeyi düşünüyoruz” dediğini açıkladı, emrivaki yaparak…

İkilinin basın toplantısında, Trump, misafirine dönük tek bir ricada bulundu. O da şu: “Yerleşim yerleri konusunda fazla acele etme…”

Bugünkü İsrail gazeteleri.. eğer aşırı sağcı ise zafer manşetleri ve yorumlarıyla dolu.. solcu ise kaygılı ve endişeli..

 

Dünyanın sonunu bekleyenler.. fazla beklemeyecekler demektir.

1 Yorum

  1. Iki devlet cozumu gercekten rafa kalkarsa bundan en cok Isaril zarar gorur. Uzerinde inanilmaz bir uluslararasi baski olusur, Zaten son 4-5 seneden beri cemberin daraldigini goruyoruz. Hele tek devlet ama Filistinlilere vatandaslik/oy hakki yok yolu iyice icinden cikilmaz Israil icin. Netanyahu sadece onundeki secimi dusunuyor ama ulkesini yakiyor.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz