Guantanamo işkencecileri mahkeme önüne çıkıyor.. tam 17 yıl sonra..

0
Askeri hakim Albay Vance Spath..

Arkanda Amerikan devleti.. CIA gibi güçlü bir örgüt.. olduğunu düşünüyorsun.. karşında ifadesini aldığın kişi 17 Amerikan komandosunun ölümünden sorumlu bir terörist.. sorguladığın yer de zaten Amerikan toprağı olmayan yabancı bir üs: Tayland..

Nasıl olsa kimse hesap sormaz deyip.. en ağır işkenceleri adama yapıyor.. o sırada çektiğin videoları bir gün başını ağrıtabilir diye sonradan siliyorsun..

Aradan yıllar geçiyor.. adamı yargılayan Guantanamo mahkemesinin askeri yargıcı.. savunma avukatlarının ısrarı üzerine.. dördünüzü birden yaptıklarınızı anlatmanız için mahkemeye çağırıveriyor..

Duruşmaları sırasında ressamın çizdiği portresiyle Suudlu Abd al Rahim al Nashiri..

2000 yılında Yemen açıklarında terör saldırısına uğrayan USS Cole gemisini Üsame bin Laden talimatıyla bombalayarak 17 komandonun ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle yargılanan Suudi Arabistanlı Abd al Rahim al Nashiri’nin davasında son durum bu.

Havacı albay Vance Spath, Nashiri’nin avukatlarının taleplerine olumlu cevap verdi ve 4 CIA elemanı yaptıklarını anlatmak üzere Guantanamo Üssü’nün yolunu tutacaklar.

ABD 11 Eylül (2001) saldırıları üzerine el-Kaide mensubu olduğuna inanılan kişileri yakalayınca, kendi hukuk devleti ilkelerini uygulamadan istediği sonucu almak üzere, onları dünyanın değişik ülkelerinde sorgulamıştı.

Bunlara ‘Black Sites’ deniliyor.

Tayland o ülkelerden biri.

Nashiri’nin Tayland’taki sorgulamasında akla gelebilecek her türlü işkencenin uygulandığı anlaşılıyor. ‘Waterboarding’ denilen ve işkence edilende boğulma etkisi yaratan türü dahil…

CIA adına işkence yapanlar sorgulamaları videoya çekmişler ve Tayland’taki CIA merkezindeki kasada saklamışlar.

İçlerinden biri, sonradan başlarına iş açılabilir diye, 2005 yılında video kayıtlarını silmeye karar vermiş… 91 videonun hepsini…

Yargıç Spath bütün bunların CIA elemanlarına sorulmasını sağlayacak.

CIA hukuk müşaviri John Rizzo..
CIA (eski) örtülü operasyonlar şefi Jose Rodriguez Jr…

Kendisi kararında CIA mensuplarının isimlerini açıklamasa da, avukatların mahkemeye sundukları dilekçede dördünün de ismi var:

CIA hukuk müşaviri John Rizzo ve örtülü operasyonlarından sorumlu direktörü Jose Rodriguez Jr.

İşkence tekniklerini icat etmiş ve uygulatmış psikologlar James Mitchell ile Bruce Jessen…

Dördü de Guantanamo’yu görecekler…

Eylemin olduğu tarih 2000… Şimdi 2017’deyiz.. Ancak görüyorsunuz, yapılan yapanın arkasını o kadar yıl sonra bile takip ediyor…

 

Kaynak: MiamiHerald gazetesi

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz