Bu haftaki film tavsiyem: İZ – SPOOR

0

Şimdiye kadar benzeri bir anlatım yapılmadı, ta ki bu filme kadar.

Filmin kısaca konusu: Janina, kasabada öğretmenlik yapan astroloji delisi, vejetaryen, hayvan hakları savunucusu şirin bir ihtiyardır. Emekliliğinden bu yana kasabada öğretmenlik yapmaktadır. Dağ evinde tek başına huzurlu bir hayat yaşayan Janina’nın çok sevdiği iki köpeği ansızın ortadan kaybolur ve bir komşusu öldürülür. Çok geçmeden kasabada başka esrarengiz cinayetler de işlenir. Kasaba halkı ve polisin araştırmalarının sonuçsuz kalması üzerine Janina, bu esrarengiz olayların izini kendisi takip etmeye başlar. 

Janina öldürülen bir domuz için, bir hayvansever olarak, güvenlik güçlerine gider ve “Bir cinayet ihbar etmek istiyorum. Genç vahşi bir erkek domuz” der.

Memure hanım; alaylı bir tavırla “Kafanız güzel hanımefendi” diye cevaplar kadını. 

“Çünkü; kimi insanlara göre hayvanlar canlı değil, bitkiler hiç canlı değil.”

Tüm “hayvan avcılığı” özünde katliamdır ve hiç fark edilmiyor. Hatta bu bir soykırımdır kimi zaman. Kökten ne bulduysam katledeyim diye zorlayan insan güruhu var. 

36. İstanbul Film Festivali kapsamında da gösterilen ve büyük beğeni toplayan ‘İz – Spoor’ özünde bir cinayet hikayesi barındırıyor, ancak bu cinayet hikayesi kara komedi ile gerilim türleri arasında ustaca geçiş yapmakla kalmıyor, izleyiciye anarşist-feminist bir hikaye de sunuyor. 

Olga Tokarczuk’un romanından sinemaya uyarlanan filmin başrollerinde Jakub Gierszal, Katarzyna Herman ve Andrzej Grabowski, Marcin Bosak, Agnieszka Mandat-Grabka, Wiktor Zborowski her alıyor. Hepsi çok başarılı ve özellikle hayvansever oyunculardan kurulu bir kadro.

Europa Europa filmiyle ayrıca ön plana çıkan Polonya’nın usta ismi Agnieszka Holland. 68 yaşındaki bu “genç” kadın yönetmen 3 kez Oscara aday oldu. 

Yönetmenliğini adeta konuşturuyor. Gıpta ediyorum kendisine. Bu yaşta bu heyecan bu özveri ve bu aşk takdire şayan. 

Europa Europa (filmin senaristi aynı zamanda), İn Darkness, Copying Beethoven, Tutkunun Şairleri ve Spoor en iyi filmleri. Tarihte iz bırakmış edebiyatçı ve müzisyenler Holland’ın ilgisini çekiyor. Copying Beethoven filmi bunlardan biridir. Europa Europa gibi filmle de sosyal duyarlılığa sahiptir. Tv filmleri ve ara ara diziler de çeker..  Ed Harris, Leonardo di Caprio, Mirando Otto, Diane Kruger gibi ünlü isimlerle çalışmayı sever. 

67. Berlin Film Festivalinde Gümüş Ayı ödüllü. 2017 Fantasia en iyi film. The Village Voice’ta “Eşi benzeri olmayan film” diye tarif ediliyor. 

Filmin sonunda “Yeni bir döngü başlayacak ve yeni bir gerçek ortaya çıkacak” hissiyatıyla ayrılacaksınız sinemadan.

Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan filmin orjinal adı Pokot.

Film 128 dakika sürüyor, bilinmesinde fayda var.

İyi seyirler…

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz