Yazarımız Adelina Sfishta Bulgaristan seçimlerini değerlendiriyor…

2

Bulgaristan seçimleri neticelendi. Dediğimiz çıktı, Rusya Bulgaristan’da mesafe kaydetti!

Hatırlarsanız, 3 Mart 2017 tarihli yazımda, seçim sonuçlarının Bulgaristan’ı Rusya’ya daha da yakınlaştıracağı riskini ön plana çeken bir analiz yapmıştım.

Hükümette olan ve oy oranı daha yüksek olan “GERB” Partisine rağmen, muhalefetteki Sosyalist Partisi Kasım 2016 tarihinde yapılan seçimlerde “kendi adayını cumhurbaşkanı olarak” seçtirebilmişti. Anketler de iktidardaki GERB ile Sosyalistleri çok yakın göstermeye başlamıştı. %32-33 GERB, %28-29 Sosyalist Parti. İşte bu politik durum, 26 Mart 2017 erken parlamento seçimlerinin kolay olmayacağını ve Rusya yanlısı Sosyalistlerin GERB’i hayli zorlayacağını gösteriyordu.

Bulgaristan AB’nın en fakir ülkesi. Etnik ve dini açıdan da önemli fay hatlarının riski altında. İşin kötüsü “daha çok demokrasi” diyemeyen ülkelerden.

Bulgar siyaseti AB yanlıları ile Rusya yanlıları arasında tam bölünmüş durumda. Ayrıca özellikle Türk ve Çingene toplumları siyasette oldukça etkindir.

İktidardaki GERB bildiğiniz gibi liberal, sıkı AB yanlısı, merkez sağ bir parti. Oylarındaki önceki düşüşler, GERB’i bu seçimlerde “Rusya ile ekonomik ilişkileri geliştireceğiz” noktasına sürükledi. Seçimlerde Sosyalistlerin kullandığı bu argüman, toplumda oldukça fazla karşılığı olmalı ki, GERB de bu yolu seçmek zorunda kaldı.

Bu yeni duruşun, GERB yönetiminin Rusya Bulgaristan ilişkilerine de belirli bir nüans vereceği beklenmeli. Bence bu önemli.

Sosyalistler, Rusya ile Bulgaristanın ilişkilerinde daha keskin söylemlere sahipler. AB’nin Rusya yaptırımlarını veto edeceklerini açıkca ilan etmeleri, en radikal duruşları. Hem ekonomik işbirliği hem Rusya’ya açık uluslararası destek, Rusya yanlısı politikalar.

İki parti arasında ciddi politik farklar olsa da, her ikisinin bir ayaklarının Rusya’da olacağı açık. Ekonomik zorluklar da bu durumu tetikliyor.

Gelelim 2017’nin sonuçlarına.

Kesin olmayan sonuçlara göre; GERB oyların %32,65’ini, Sosyalist Parti ise oyların %27.2’sini aldı. 95 milletvekiline karşılık 80 milletvekili. Milletvekili sayıları birbirlerine yakın.

GERB 11 milletvekili artırırken, Sosyalistler 41 milletvekili artırdı. Buraya dikkat.

Tekbaşına hükümet imkanı yok. 120 milletvekili gerektiriyor. Koalisyon şart.

GERB ve sağcı United Patriot’ların oy toplamı 122, yani hükümeti kurabilirler. Hatırlayın 2014’te sağcı Reformist Blok ve nasyonalist Patriotik Front koalisyon ile GERB hükümeti kurulmuştu. Aşağı yukarı aynı partiler. Bulgaristan seçim sistemi birçok partinin seçim koalisyonu oluşturup, seçimlere girmesine izin veriyor. Parti isimleri de buna göre değişiyor.

Peki hükümet neden yıkıldı. Koalisyon ortaklarının anlaşamaması.!

GERB Koalisyon hükümetini kursa bile, yükselmekte olan Sosyalistler GERB’in ensesinde olacak.

Cumhurbaşkanının da Sosyalist Partiden olduğunu unutmayın.

2013 yılından buyana bir türlü istikrar bulamayan Bulgaristan’ın, son 4 yılda 3 genel seçim yapmak zorunda kaldığını da buna ekleyin.

Peki büyük koalisyon olmaz mı?, Sosyalistler daha şimdiden kapıları kapattı büyük koalisyona.

Görülen, GERB liderliğinde koalisyon hükümeti.

Aslında GERB’in kendisi koalisyon, ortak olacağı aşırı sağcılar da 3 grubun bir araya gelmesi ile oluşmuş koalisyon. Varın siz düşünün.

Ekonomik zorluklarla yüzyüze olan Bulgaristan’da GERB’in işi zor. Fukaralar hep Rusya’yı özleyecek.

Bulgaristan’ın yatırım ve destek ihtiyaçları, GERB’i Rusya’ya daha çok yakınlaştıracak. Oylarını önemli oranda artıran Sosyalistler, Cumhurbaşkanının da kendilerinden olması avantajını kullanacaklar ve GERB’i yakın zamanda yeni seçimlere zorlayacaklar.

Herkesin gördüğünün aksine ben görüşlerimde ısrarlıyım, Rusya Bulgaristan ilişkileri daha da gelişecek ve sürpriz erken seçimler bekleyin.

Bu Türk-Pomak-Çingene toplumlarının siyasi arenada yer alışları ve HÖH ile DOST partilerinin durumlarını ayrı bir yazıda ele alalım.

Saygılarımla

Adelina Sfishta-Gazeteci

2 YORUMLAR

  1. Sayın Adelina yazılarınızın belli bir periyodu yok gibi, keşke bir düzen, intizam olsa. bir bakıyorsunuz uc gün ara ile yazmışınız bir bakıyoruz 2-3 hafta yok. Olmaz ki böyle. Dedik yoksa Allah göstermesin başına bişey mi geldi. Allah korusun, neyse. Demekki parlementer sistem bulgaristanda güzel, o halde referandumda evet demek gerekiyor:))

  2. Evet bence de GERB hukumeti kisa sure sonra yeni bir secim ve halkin daha cok Rus taraftari olmasi seklinde sonuc verecektir. Bulgaristan, kim basta olursa olsun, ekonomik olarak geri kalmisliga mahkumdur. Sorunlari cok yapisal ve kulturel kodlari ile ilgili. Degismesi de imkansiza yakin. Gittikce fakirlesen, kanun ve demokrasinin hic bir anlamda tam yerlesmedigi, mutsuz insanlarin ulkesi olmaya devam edecektir.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz