Sanatseverlerin Ayasofyası: AKM…

0

Şehirler, yaşanmışlıkları hafızasında tutabilecek en güçlü belleklerdir. Yapılar, meydanlar, camiler, çeşmeler, köprüler, kent yaşamıyla ilgili bir çok anıyı bünyesinde tutan flash bellektir.

Hafızalarını yitiren şehirler, yok olmaya mahkum yerler olurlar. Tarihinde bir kaç yangın atlatmış AKM, on senedir atıl bir vaziyette, tüm İstanbul’a atalet yükleyen bir çehre ile Taksim’in en güzel yerinde ceset vaziyette tutuldu.

AKM binası İstanbul’un en güçlü anıtlarındandır. Şehrin çağlarını birbirine bağlayan modern bir mücevherdir. Manevi gücü yadsınamaz değerdedir.

AKM, politik bir anıttır. Kapalı tutulmasının rövanşist bir tutumdan ileri geldiği açıktır ve git gide “Sanatseverlerin Ayasofyası” haline geldiği de hepimizce malumdur.

Günümüz görüntüsüyle Bienal kapsamında sanat dünyasına teşhir edilebilecek bir yapıdadır.

Kindar niyetle kasıtlı bir şekilde bu hale getirilmiş ve öylece bırakılmış, itelenmiş, ötekileştirilmiş ve unutulmaya terk edilmiş görüntüsü vardır. Sistem çarklarının arasına alınıp ufalanır zannedilmiş, örselenmiş, dumura uğraması beklenilmiş, ama tam tersi bir reaksiyona sebep olmuştur.

Yeni AKM, “Dandik Değil Beğendik Style” oldu kendi adıma.

İstanbul avm ve gökdelenler tarafından mimari biçimde tecavüze uğrarken, gelişiyoruz, deniyordu. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan bile bu şehre böyle bir gelişmenin(!) yakışmadığını, şehirleşme adı altında şehre ihanet ettiklerini dillendirmişti.
Bir milletvekilinin sözü de kulaklarımda çınlar hep; “İstanbul’un Dubai’den neyi eksik?” diyebilmiş ve saçma sapan her projeye destek verilmişti.

“Aslında korumamız gereken bazı değerleri ısrarla neden yok etmeye çalışıyoruz?” sorusu mühim bir münazara konusudur.

Dün itibariyle ajanslara düşen Paradise Papers gündemini, şimdilik öteleyen bir proje bir lansman oldu yeni AKM.

Bunca zamandır sürdürülen kampanyalar ve yaratılan farkındalık işe yaradı. Bu denli hasssasiyet gösterilmeseydi yıkıp yerine rezidans ya da avm dikilebilirdi.

Dünkü lansman için; iki sketchup, 3dmax, görsel ile oley çekilesi bir proje. İnşallah bize Ayşe’yi gösterip, Fatma’yı vermezler.

Her seçim döneminde AKP’nin en iyi yaptığı iş janjanlı projeler sunmaktır. Halkın teveccüh göstermesini ve oy devşirmeyi amaç edinirler. Siyaseten bu da onların hakkıdır.

Oy oranı belli ki yüzde 40’ın altına geriledi. Rota seküler laikçilerden de oy istemeye mecbur edince, göze hoş gelmek için bu proje piyasaya sürüldü. Yeni lansmanlarla da Ulusalcı, Statükocu, Kemalistlere birer proje bekliyorum ben.

Tanıtımda alabildiğine transparan cephenin arkasında simgesel kubbe de İslami referansı veriyor. Kubbeyi üste koyamayınca, içine koymuşlar sanki…

Neoklasik, rokoko veya barok mimari olmalıydı diyen de var. Benim gibi projeyi güzel bulan da. Ama sırf sevmedikleri insanlar yapıyor diye eleştirenler var. Doğru bir duruş değil bu.

Üst katının Boğaz manzaralı restoran olacağı söyleniyor. Restoranın işletmesi kime verilecek acaba?

Kadir Topbaş’a emeklilik hediyesi olarak verilse, Boğaz manzarada sütlaç yeyip çay içsek…

Osmangazi Köprüsü üzerindeki benzin istasyonu ve dinlenme tesislerini kimler hizmete sunduysa, AKM’nin full Boğaz manzaralı restoranını da aynı dava(!) adamları işletebilir.

2018 yerel seçimlerden AKP hüsranla çıkarsa, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir KHK ile,
ister misiniz adını Atatürk değil de, Abdülhamid Kültür Merkezi koysun? İşin latifesi bir yana AKM’nin yeni çehresi âlâ, pek âlâ…

Dinde zorlamanın olmadığı hepimizin kabulü. Dolayısıyla Mevlit yerine bale izleyecek yerler de lazım. Zira herkese mevlid dinletemezsiniz.

Malum hayal satmak bizde ata sporu, umarım görsellerde göründüğü gibi 365 gün sanat adına dolu dolu olur.

Anadolu’nun bazı bölgelerinde bulunan bahçe içindeki tandırlara benzese de, bu mevta halinden kat kat daha güzel olacağı kesin. Gerçekten iyi düşünülmüş, tasarlanmış ve umarım illüstrasyonda gösterildiği gibi bir şey ortaya çıkar, hızlıca yapılır ve bitirilir.

Seneler evvel Türkülerle Folklorama dinleme imkanım olmuştu AKM’de. Mest olmuştum. Tenorların yeni salonda dillendirmelerini  heyecanla bekleyeceğim.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz