Yahudilerin Filistin’den Sürülüşleri ve Yayılışları (4)

0

Dün Hitler’de kalmıştık. Kaldığımız yerden düşündüren bir fıkra ile devam edeyim, yeri denk geldi:

Hitler’le Stalin’e bir adam sormuş: “Ne konuşuyorsunuz?”
Hitler, “1 milyon Yahudi ve bir bisiklet tamircisini öldüreceğim de…” demiş.
Adam şaşırmış: “Bisiklet tamircisi mi?”
Hitler Stalin’e dönmüş: “Sana Yahudileri umursamayacaklarını söylemiştim.”

1946 yılında Siyonistlerle Filistinliler arasında şiddetli çatışmalar çıktı. İngiltere kontrolü kaybetti ve Filistin’in sorumluluğunu BM’e bıraktı.

1947 yılında BM bir Yahudi bir de Arap devleti kurularak Filistin’in bölünmesine karar verir. Ülkelerinin parçalanmasına karşı çıkan Filistinliler bu planı red ederler. Siyonistler bölünmeyi başlatmak için hazırlanırlar ve Filistinlileri sürmek üzere terörist bir kampanyaya yönelirler.

1948 yılında İngiliz birlikleri Filistin’den ayrılır. Siyonistler Yahudi devleti İsrail’i kurduklarını ilan ederler.

[İsrail Gizli Servisi Mossad ve Mısır Apartmanı… Oturuma başlandığı 1910 yılından itibaren İstanbul’un en gözde apartmanı olan İstiklal Caddesi’ndeki bu eşsiz yapı, Mossad’ın kuruluşuna da ev sahipliği yaptı.
Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı, İsrail için çok önemli bir yere sahip. Çünkü; İsrail bu apartmanda kuruldu.
‘Casuslar kenti’ İstanbul’a 1946 yılında adım atan Reuven Shiloah, 1 yıl sonra Mısır Apartmanı’na taşındı.
İsrail’in kurucusu Ben Gurion’un emri ile İstanbul’a yerleşen Reuven Shiloah, 1947’de apartmanın 3. katında Mossad’ın kuruluşuna imza attı…]

Arap devletleri yeni devlete karşı ordular gönderirler. 800 bin Filistinli ilerleyen İsrail birliklerinden kaçar. Arap orduları geri çekilmek zorunda kalırlar. Ama Ürdün’deki Batı Şeria ve Gazze’nin işgalini engellemeyi başarırlar. Ürdün, Batı Şeria’yı elinde tutar.

1949 İsrail’in BM’ye üyeliği kabul edilir. BM İsrail’den Filistinlilerin geri dönmelerine izin vermesini ister. İsrail red eder. Filistinliler Ürdün, Lübnan, Suriye ve Gazze’de BM’nin kontrol ettiği mülteci kamplarında toplanırlar. Filistinliler herhangi bir direniş hareketine girişmezler ve Arap ordularının gelip Filistin’i kurtarmasını beklemeye başlarlar.

1956’da Mısır Süveyş Kanalı’nı devletleştirir. İsrail, İngiltere ve Fransa, Mısır’a girer. Sovyetler Birliği ise Paris ve Londra’yı bombalamakla tehdit eder. BM işgalcileri çekilmeye zorlar.

Bir grup Filistinli öğrenci (içlerinden biri sonradan Filistin’in karizmatik lideri olacak olan, Yaser Arafat’tır) sorunu kendi başlarına çözmeye karar verirler. Filistin direniş hareketi El Fetih’i kurarlar.

1964’te Arap Devletleri Filistin Kurtuluş Örgütü’nü (FKÖ) oluştururlar. El Fetih bunun dışında kalır. Çünkü FKÖ’nün fazlasıyla Arap devletlerinin etkisi altında olduğunu ileri sürmektedir.

1 Ocak 1965’te, El Fetih İsrail’de ilk gerilla eylemini gerçekleştirir.

1967 Haziran Savaşı: İsrail altı gün içinde, Mısır’da Sina yarımadasını, Suriye’de Golan tepelerini ve Batı Şeria’yla Gazze’yi işgal ederek topraklarını üç misli büyütür. Böylece bütün Filistin, Siyonistlerin işgali altına girmiştir. 416 bin yeni mülteci Batı Şeria ve Gazze’den Ürdün, Mısır ve Suriye’ye göçer. Arap orduları yenilir. Abd ve SSCB, İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesi karşılığında Arap devletlerinin İsrail’i tanımasını sağlamak amacıyla diplomatik bir mücadeleye girişirler.

1968-1969 Haziran savaşında Arap ordularının yenilmesiyle doğan askeri boşluk kısa süre El Fetih tarafından doldurulur. Halk Cephesi, Demokratik Cephe gibi çeşitli komando grupları oluşturulur. 1969’da komando grupları FKÖ yönetimini devirir. El Fetih’in lideri Yaser Arafat FKÖ sekreterliğine seçilir. Ürdün’de ve İsrail karşıtı eylemde bulunma hakkını gönülsüzce kabul eden Lübnan’da, FKÖ gerilla üsleri kurulur. FKÖ Lübnan ve Ürdün’deki mülteci kamplarının denetimini ele geçirir.
(Konu ile ilgili iki makalem kaldı. Yarın devam edeceğim.)

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz