Güç Zehirdir

0

Çinli stratejist Lao Tzeu; “Ustalık peşine düşülmezse, kimse kimseyi itip kakmaz. Onun için bilgelerin politikası, insanların kafalarını boşaltmak, karınlarını doldurmak, iş yapma güçlerini yumuşatmak, kemiklerini sertleştirmektir. Bilge olmayanların ise bütün özendikleri, halkı bilgisizlik ve uyuşukluk içinde tutmaktır” der.

İsa’dan önce 600 yıllarında demiş bunu. Neredeyse 3 bin yıl önce.

Ülkemize gelelim. Devlete ve millete pranga olacak ne varsa, lokomotife vagon eklercesine montaj yapıp duruyoruz. Sevgili Devlet Büyüklerimiz; ne olur bu konuda bu kadar ısrarcı olmayın. Aklınız, neredeyse infiale neden olan son Khk ile ilgili “haklı” eleştirileri tekrar gözden geçirelim, geri çekiyoruz demeye hiç mi götürmez sizi?

Bunca kişinin gösterdiği reaksiyona; Bekir Bozdağ Abdullah Gül’ü de kastedip, “Bu düzenleme kesinlikle muğlak değil nettir ve açıktır. Yanlışı yoktur. Yeni bir düzenlemeye de ihtiyaç yoktur” diyerek, iyi niyetli beyanlara su serpmesi beklenirken, eleştirilere tahammülsüzlüklerini tescil eden bir beyanda bulundu. Eminim ki Akp’de de rahatsızlık duyan vardır ama ne hikmetse dile gel(e)miyorlar.

Mhp de ise vekil Atila Kaya; “Yeni iki KHK, Anayasanın üstünlüğü, hukuk devleti anlayışının konulduğu tabuta son bir çivi çakmak anlamına geliyor” der demez, partisinden gelen sert bir tepkiyle şaşkına döndü. “Atila Kaya için esef verici olan CHP ve yandaşları ile aynı hizada yer almış olması kendi adına bir talihsizliktir. Türk milletine karşı kin duyanlar, kinlerarası diyalog kuranlar tamamdır da Atila Kaya’ya ne olmaktadır? Neden rahatsız olmuştur?” diye cevap verildi.

Hayatın gerçeğidir. Güçlü olan zayıfı daima ezer. Adalet ise bu dünyada arada sırada da olsa tecelli ediyor. “Güç” aldatıcı bir şeydir, hiç tükenmeyecek sanırsınız ama zamanla onu kaybedersiniz. Bu da sizi daha da öfkelendirir. Sürekli daha büyük yanlışlar yapar ve kendi kendinizi tüketirsiniz.

Akp hükümetinin getirdiği son Khk’yı kendileri ve adeta partidaş olan Mhp haricinde içselleştiren yoktur. İktidardan beklenen Lao Tzeu’nun dediği gibi; milletin karnını doyurmasına ve iş yapmasına hizmet etmektir. Ard arda çıkarılan Khk ve uzatılan Ohal ile halk enerjisiz, teneffüssüz, oksijensiz bırakılıyor.

Dün de söyledim, bugün de söylüyorum. Lokomotife eklenen vagonlar, ülkeyi yavaşlatıyor. Ayağına prangalar bağlıyor. Devlet; prangalarından kurtarılmalıdır. Vatandaşın içini karartmaya kimsenin hakkı yoktur. Durumundan hoşnut olan yüzde araştırılsın, inanın şoke edici sonuçlar çıkar.

Lao Tzeu ile bitireyim:

“Devleti elinde tutanın onunla oynaması bence boşunadır. Devlet son derece karmaşık ince bir makinadır. Belirli bir süre sonra, iyisi mi onu oluruna bırakmaktır. Bu ince makinaya devamlı dokundunuz mu, bozuldu demektir. Devleti kendine mal etmek isteyen, onu kaybeder.”

Evet, Sayın İktidar, Aliya İzzetbegoviç’in deyimiyle (teşbihte hata olmaz) onlar kazandığını sanıyorlardı. Oysa kaybediyorlardı. Böyle yapmakla iktidarınızı (gücünüzü) kaybediyorsunuz. Vesselam.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz