Global Köyde Hepimizin Çeşmesi Aynı

1

Venezuela da nihayet büyük oyunu gördü, Wikipedia’yı yasakladı.

Wikipedia’nın ülkemizde neredeyse 2 senedir yasak olduğunu biliyoruz. Venezuela gibi bir ülkeyle Wikipedia’ya yasakta kesişen yollarımız bizi gayet mutlu ediyor. Neticede büyük oyun her yerde aynı ve Wikipedia yok da bir yerimiz mi eksik.

Ülkede ekonomik kriz mi var?
Emeklilikte yaşa takılanlara hakları mı verilmemiş?
Kredi kartını ödemek için vatandaşa sübvansiyon mu yapılmış?
Yapılan evler elde mi kalmış?
Memleketin evleri arsa payları ile beraber pasaport bonusu ile mi satılmış?
Bu soruların yanıtını ilgilisine bırakıp size biraz Çin’den bahsedeyim.

Malum iktidarın en yakın dostu Demirören Medya Grup başkanı; “üniversite” mezunu Mehmet Soysal da bize yecüc mecüc bağlantılı Çin oyunundan bahsetti. Uygurlara yapılan eziyeti resmetti. Her ne kadar Dışişleri Bakanımıza bakarsak en başarılı büyükelçiler dışarıdan atananlar ise de Çin Büyükelçimizin Uygur’a yapılan eziyete dair Çin’e gereken dersi kimseye sezdirmeden verdiği anlaşılıyor.

Biz devletten iyi bil(e)meyeceğimize göre Pekin Büyükelçisi Çin’i bu konuda dize getirmiş olmalı.
Çin deyince Wikipedia’dan değil ama yabancı bir kanaldan (büyük oyuna dikkat) izlediğim bir haberde dünyanın en uzun deniz tünelinin Hong Kong-Makau arasında hizmete açıldığını öğrendim. Çalışkan Hong Kong’u eğlenceli Makau’ya bağlayan bu köprü tam 55 km ve 19 Milyar Dolara malolmuş.

Bir mukayese olur mu bilmem ama şöyle söyleyeyim; Yavuz Selim köprüsü doların ortalama 2,5-3 lira olduğu dönemde 9 milyar TL’ye malolmuş ve 2 km. Bir diğer ifade ile basit bir çarpma ile bu boyda bir Yavuz köprüsü yapılsa (ki geçişin 6 km’si suyun altından tünelle) 81 milyar dolara çıkıyor.

2 km’lik Yavuzu geçmek (çevre yolu hariç) kamyonlara 150 lira, bu 55 km’lik köprü-tüneli geçmek 115 Yuan (yaklaşık 100 lira).
Türkiye’den farklı olarak küçük araçlara daha pahalı bir tarife var (150 yuan) ama bunun sebebi Hong Kong’un otomobilleri istememesi ve negatif ayrımcılık uygulaması. Dolayısıyla doğru karşılaştırma kamyonlar üzerinden oluyor.
(Osmangazi köprüsü 1.550 metre ve 1,2 Milyar dolara malolmuş, geçiş ücreti ise 70 liradan 300 küsür liraya değişiyor)

Ülkemizi Wikipedia’nın zararlı ışınlarından koruyan iktidara ne kadar teşekkür etsek az gelir. Bu sayede böyle mukayeseli bilgilere ulaşmak da zaman alıyor. Her ne kadar Uygurlara yapılan fena muameleyi araştırma önergesini Cumhur İttifakı reddetse de, Cumhur dostlarının bu konuda kalem oynatmadan bize akıl vermelerini de gayet makul karşılıyoruz.

Venezuela Wikipedia’yı yasaklama fikrini kimden aldı bilmiyoruz ama en azından bu konuda dünyada artık tek değiliz. Wikipedia’yı İngilizce dahil yasaklayan başka ülke yoktu diye biliyorum. Wikipedia yasak olduğu için dönüp teyit edemiyorum, ama bildiğim kadarı ile öyle. Entry ya da madde yasaklayan ülkeler arasında Fransa dahi var ama siteyi toptan yasaklama parlak fikrini benimseyenler arasında çok fazla ülke yok.

Malum dünkü yazımız MHP’nin vaatleri çöpte, fikirleri iktidarda olduğu ana fikri üzerine bina edilmişti.

Wikipedia yasağı da tam da MHP’nin iktidarı kayıtsız şartsız desteklediği döneme denk geldi. Bunların bir kısmı tesadüf dahi olsa malum ifade ile filmlerde olan tesadüfler bunlar.

Venezuela, Türkiye, Çin. Dünyanın artık global bir köye dönüştüğünü bilenler için aralarındaki mesafe okul kitabındaki haritadakinden bile kısa. Çin’in dünyanın en uzun köprüsü ile bizim köprülerimiz arasında mukayese yapmak, Venezuela’da yasaklanan Wikipedia ile bizim ulaşamadığımız Wikipedia arasında köprü kurmak hiç de zor değil.

Berlin Duvarının bir versiyonunu Meksika sınırına koymak isteyen Trump’u eleştirelim ama ya görünmez duvarlar, sanal duvarlar ne olacak? Global köyde herkes yekdiğerinden haberdar ve yekdiğerine derdini anlatacak kadar yakın.

Demokrasi hiç bu kadar elle tutulur olmamıştı. Giderek daha da elle tutulur olacak. 80 yaşındaki kadınlar akıllı telefonla değil aslında dünya ile tanışıyor. Web yani Ağ hem bizi yakaladı hem de bizi koruyor.

Kimse artık yalnız değil.
Eskiden köyün çeşme başında herkes birbirinden haberdar olurdu.
Global köyün çeşmesi de belli ki artık bu kocaman ağ ve bu çeşmeden herkesin içmeye hakkı var.

Yazarın sosyal medya hesapları:

https://www.facebook.com/veysi.dundar.3344

https://twitter.com/VEYSDNDAR1

https://veysidundar.home.blog

1 Yorum

  1. Büyük oyunu gören yazarı okumak ta bir başka oluyor hocam elinize sağlık teşekkürler.
    Kaç sene önce ” Çin bir buçuk milyar insanı nasıl yönetiyor” türü yazılar yazılıyordu. Tabi bizim zeki yöneticilerimizin akıllarında şimşekler çakmış olmalı.

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz