Uysallar – Hakikat Arayışı

0
Latest posts by Sinan Eskicioğlu (see all)

Netflix’de bir dizi yayınlandı: Uysallar

Diziye dikkat kesilmemin sebebi hemşerim Haluk Bilginer’in dizi kadrosunda yer alması. Kendisini görünce ‘bir bakayım nasıl acaba’ dedim. Aslında beni çok çeken bir dizi değildi diyebilirim. Sosyal ve bireysel psikolojik gerginlikleri izlemekten zevk alan biri değilim. Ama diziyi izledikçe dizi, beni kendine çekti ve Haluk Bilginer’in, Öner Erkan (Bu arada Öner de hemşerim olur) ve Songül Öden’in muhteşem oyunculukları izleyiciyi diziye bağladığını söyleyebilirim. Hele benim gibi skepsis yaklaşan kişiyi bile. Ama diğer oyuncuların da hakkını yiyemem. 

Yazarlarımızdan Emin Keşmer hocam bir yazı kaleme aldı. Bugün sizler de sanırım okumuşsunuzdur. Yazısı dinle/İslam’la ilgili olduğu için nezaketen bana ‘hocam, sizin alanınıza girdim ama eleştiriniz varsa söyle’ diyerek çok nazik bir davranış gösterdi. Ama ben Emin Hocamın yazmasından çok memnun oldum. Nasıl rahatsız olabilirdim ki, din dediğimiz alan bazı zümrelerin özel alanı değil ve herkes bu alanda kalem oynatmalı. 

‘Yok Edin İnsanın İnsana Kulluğunu’ ‘Kişiselleştirilmiş İslam’ isimli bir kitabı yazan kişi olarak bundan rahatsız olmam ve aksine çok mutlu olurum. 

Çünkü her kişinin İslam bakışı farklıdır ve her birey İslam’ı kendi bakış açısıyla görür ve anlar. 

Almanya’da ‘Salafismus’ isimli bir akım var. Akım derken bildiğiniz İslam’ın Selefi Yorumu ve bu yorumu Almanya’da yaygınlaştırmak isteyenler. 

Daha önce de yazmıştım, temeli ve kaynağını İbn Teymiye’ye dayandırırlar. Adalet Bakanlığı’ndaki görevim sebebiyle de Selefi yapılanmayı yakından takip ediyorum. Gençleri nasıl ağlarına düşürüyorlar, hangi yöntemleri kullanıyorlar.  

Rap müziğini alet ederek gençleri avlarlar, geçmişe özlem ve geçmişteki gibi yaşamayı varlık çıkışı olarak sunarlar ama Rap müzik bugünün ürünüdür ama gene de kullanırlar. Bu bir çelişkidir ama gençler anlamazlar. 

Geçmişteki gibi yaşamayı savunurlar ama bugünün bütün teknolojik imkanlarını da kullanırlar. Özellikle gençleri kandırmak için sosyal medya ve internet. Gençler bu çelişkiyi de görmezler. 

Geçmiştekiler gibi cüppe, sarık giyerler ve uzun uzun sakallar bırakırlar. Aynı zamanda jeans de giyerler ve marka spor ayakkabıları da eksik etmezler. 
Gençler bu yalanı da görmezler. 

Şimdi sizler de diyorsunuzdur içinizden: ‘Hocam Uysallar Dizisi ile başladık nereye geldik?’

Haklısınız. 

O halde hepsini bağlayayım. 

Uysallar Dizisi bugünün büyükşehir insanını bizlere çok iyi şekilde sundu. Kararsızlıklar, tutarsızlıklar, duygu patlamaları ve duygu çelişkileriyle. 

Öner Erkan dizide ailenin babası ‘Oktay’ rolündeydi. Gençliğinde yaşadığı Punk tarzı hayatı özleyen ama yaşayamayan bir Plaza çalışanı. 

Geceleri eskisi gibi Punk elbiselerini, Dr. Martens ayakkabılarını ve zincirlerini takarak İstanbul’un merkezi yerlerinde gezmeye başlar. 

Bir gün eski arkadaşı yanına İstanbul’a gelir ve aralarında tartışma çıkar. Arkadaşı Oktay’a çıkışır ve şunları söyler: ‘Sen bu elbiseleri giydin, zincirleri taktın Punk mı oldun? Sen şimdi bunları giymekle Punk olduğunu mu sanıyorsun?’

Arkadaşı haklıdır. 
Çünkü Punk 1970’lerde çıkmıştı ve çıkışı da düzene bir isyandı. İfade özgürlüğü idi. Ama dizide Oktay kendini bile ifade edemiyordu. 

Punk, topluma ve toplumun dayattığı bütün baskılara bir başkaldırıydı. Giyilen elbiseler, zincirler ve yapılan saç modelleri kısaca hepsi aslında bir haykırıştı. 

Çünkü onlar her türlü hiyerarşiye karşı çıkıyorlardı. Yerleşik düzene, dayatılan ve doğru gibi sunulan ama iktidarın işine gelen düşüncelere, Kadın ve hayvan haklarının önemsenmemesine ve zorba iktidarlara kısaca baskı içeren her şeye… 

Dizide de Oktay, Punk olduğunu elbiseleriyle haykırsa da aslında düzenin bir parçasıydı. Hem de uysal bir parçası. 

Dizide Oktay’ın Punk kıyafetleri giyerek kendini Punk sanarak gezmesi bana İslami tarz diye sunulan ama İslam’la uzaktan yakından alakası olmayan gösteriş budalası insanları anımsattı. 

Onlar da cüppe, sakal, sarık takıyorlar ve kendilerinin Müslüman olduklarını haykırıyorlar ama sadece görüntü. 

Oktay’ın arkadaşının çıkışı gibi çıkışmak gerekiyor böylelerini görünce. 

Sen şimdi Müslüman mı oldun? 

Bakımsız ve upuzun sakal bıraktın, sarık giydin ve cüppe taktın Müslüman oldun he? 

Oğlum Müslüman olmak (Başı işaret ederek) şurada, Müslüman olmak (Kalbi işaret ederek) burada… demek gerek.

Emin Hocam siz ve sizin gibiler İslam’la ilgili ve genel olarak dinlerle ilgili yazmaya devam edin. 

Siz ve sizin gibiler İslam’ı Müslümanların elinden kurtardığınızda büyük ama çok büyük sevap işlemiş olacaksınız… 

Sevgi ve Bilgiyle kalın 

Önceki İçerik“Devr-i Sabık” Medya..!
Sonraki İçerikSığınmacıları bağrımıza mı basalım, yoksa derhal geri mi gönderelim?
Sinan Eskicioğlu kimdir? 1974 İzmir’de dünyaya geldi. Agah Efendi İlkokulu’nda eğitim hayatına başladı. İzmir İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra ÖSYM sınavlarında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazandı. Kelam dalında ‘Allah’ın iradesi ve Nedensellik Problemi’ isimli bitirme teziyle, gecikmeli olarak 2000 yılında üniversiteden mezun oldu. 28 Şubat sürecinin etkisiyle İlahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen yapılmaması yüzünden 2002 yılına kadar ticaretle ilgilendi. 2002 yılında D.E.Ü. İlahiyat Fakültesi’nde Din Felsefesi dalında yüksek lisansa başladı. Aynı yıl yüksek lisans programını yarıda bırakıp Almanya’ya gitti. Almanya’da Diyanet’e bağlı çeşitli camilerde eğitmenlik ve öğretmenlik yaptı. Duisburg-Essen Üniversitesi Sosyal işler ve yöneticilik bölümünde eğitim aldı. 2007-2011 yılları arasında IGMG (Avrupa Milli Görüş)’de Düsseldorf Bölgesi Eğitim Merkezi müdürlüğü ve bölge eğitmeni olarak çalıştı. 2011-2013 yılları arasında Osnabrück Üniversitesi Protestan Mezhebi bölümünde eğitimine devam etti. 2016 yılından itibaren Ocak Medya gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. 2020 yılında gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlenen yazar Almanca, İngilizce bilmektedir. şimdiye kadar yayınlanmış olan yedi kitabı vardır. Yok Edin İnsanın İnsana Kulluğunu- Kişiselleştirilmiş İslam, Zeytin Ağacı (Roman), Katar istanbul, Müslüman Kardeşlerden Ak Parti’ye İslamcılık., Tarihteki Dindar Zalimler. İbn Sina, İbn Haldun

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz